Download nu het E-book over onzindelijkheid bij de hond GRATIS
Ben je hier omdat je tips zoekt om jouw pup zindelijk te maken? Daar heb ik een volledig ander artikel over geschreven dat zich toespitst op zindelijkheidstraining voor pups.
Onzindelijkheid bij de hond is echter een probleem dat regelmatig voorkomt. En het kan een groot aantal uiteenlopende oorzaken hebben. Plast jouw hond toch nog in huis ondanks zindelijkheidstraining? Dan is dit artikel voor jou!
Om dieper in dit probleem te kunnen duiken (spreekwoordelijk uiteraard! ), kijken we eerst naar de natuurlijke ontwikkeling van zindelijkheid en de functie van urineren en ontlasten.
Het normale schema van zindelijkheid bij honden ziet er als volgt uit:
Leeftijd | Gebeurtenis |
---|---|
0 tot 3-4 weken | Ontlasten en urineren worden gestimuleerd door de teef |
3 tot 5 weken | De pup begint op een afstand van het nest te elimineren |
Ouder dan 5 weken | De pup kiest een vaste locatie om te elimineren die specifieker wordt over tijd |
Jonge dieren zijn heel gevoelig voor gevulde-blaas-signalen. Naarmate ze ouder worden krijgen ze meer en meer controle hierover.
Zindelijkheidstraining bestaat uit 3 belangrijke factoren.
- De pup moet de sensatie van een volle blaas of gevulde darmen leren negeren of aangeven
- De pup moet leren welke ondergrond en welke locaties geschikte toiletten zijn
- De pup moet leren elimineren op commando
Een zindelijkheidstraining is pas volledig als ze deze 3 factoren beheersen!
De functie van urine en ontlasting
Urine wordt geproduceerd door de nieren en heeft de functie om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en een correcte vochtbalans aan te houden.
Ontlasting is voedsel waar het lichaam niets mee kon doen. Het heeft de funcie het afval wat achterblijft nadat alle bruikbare dingen uit het voedsel zijn gehaald, te verwijderen uit het lichaam.

Bron: https://humanphysiology2010tuesdaylab.wikispaces.com
Honden kunnen echter ook markeren met urine en minder vaak met ontlasting. In dit geval heeft urine een meer communicatieve functie. Meer hierover in puntje 5.
Onzindelijkheid
Onzindelijkheid is een probleem dat regelmatig voorkomt. Ik definieer onzindelijkheid als urineren of ontlasten in huis oftewel ongepast elimineren. Onzindelijkheid kan verschillende uiteenlopende oorzaken hebben:
- Medische redenen
- Onvolledige zindelijkheids-training
- Ongepaste ondergrond- of locatievoorkeur
- Onvoldoende of ongepaste zindelijkheids-training
- Slecht management of verandering in management
- Emotie-gerelateerd urineren
- Door onzekerheid/angst
- Door opwinding
- Conflictvermijdend urineren
- Markeren
1. Medische redenen
Alvorens de onzindelijkheid te wijten aan een gedragsprobleem, is het uitermate belangrijk om er zeker van te zijn dat er geen medische oorzaak is. Ik ben geen dierenarts en het advies dat ik verschaf kan dat van een dierenarts niet vervangen. Hieronder een lijst van dingen die zouden kunnen duiden op onzindelijkheid door een medisch probleem:
- Incontinentie: ook enkel onzindelijk ‘s nachts (nocturnia), urineverlies terwijl uw hond neerligt,…
- Veel drinken (polydipsia: meer dan 100 ml/kilo lichaamsgeicht bij de hond – dwz meer dan 1 liter voor een hond van 10 kg) en veel plassen (polyurie): veel drinken zorgt voor een verhoogde frequentie van urineren, een verhoogd volume en verhoogt het geviel dringend te moeten plassen bij de hond. Vele medische problemen kunnen aan de basis liggen van dit symptoom (suikerziekte, nierproblemen, baarmoederontsteking,…).
- Vastheid van de ontlasting: keiharde ontlasting kan pijnlijk zijn en diarree verhoogt de frequentie en nood om te ontlasten.
- Ziekte waardoor je hond minder mobiel is en dus de geschikte locatie moeilijk kan bereiken.
- Achteruitgaan van cognitief vermogen.
- Volledig of gedeeltelijk verlies van het gevoel te moeten ontlasten/urineren.
2.Onvolledige zindelijkheids-training
Eén van de eerste dingen om je af te vragen is of je hond wel degelijk zindelijk is geweest? Heeft hij/zij ooit een periode van 6 maanden niet in huis geplast/ontlast?
Typische voorbeelden van onvolledige zindelijkheids-training bij honden zijn:
- Honden die lange tijd in een betonnen kennel worden gehouden met constante toegang tot een betonnen uitloop (of geen enkele uitloop). Deze honden verliezen hun vermogen om onderscheid te maken tussen binnen en buiten. Ze ontwikkelen ook vaak een voorkeur voor harde ondergronden (vb.: tegels) om op te elimineren. Dit is ook de reden dat zindelijkheid vaak een probleem is bij honden van broodfokkers.
- De hond die, zonder toezicht, in de tuin wordt gestuurd om te elimineren, al dan niet na er zelf om te vragen. De hond geraakt buiten afgeleid door andere dingen en elimineert niet. Zonder dit in de gaten te hebben wordt hij terug binnengeroepen door de eigenaar. Na enkele minuten voelt hij plots terug de drang om te plassen of te defaeceren en doet dat dan in huis.
- De hond wordt verschillende keren per dag 1 tot 2 uur buiten gezet op tijdstippen dat je zou verwachten dat hij moet elimineren. Deze hond urineert buiten omdat hij toevallig daar is als hij moet. Hij zal niet geleerd hebben waar hij mag urineren. Hij mag urineren “waar hij op dat moment is”.
- Er is een toilet voorzien in huis waar de hond op mag elimineren. Deze is altijd aanwezig geweest en nooit afgebouwd. De hond leert dan niet de signalen van de blaas en/of darmen te negeren tot hij echt moet. Sommige honden ontwikkelen zelfs een voorkeur voor de ondergrond van dit nood-toilet. De bedoeling is om de toegang tot zo een noodtoilet af te bouwen naarmate de hond meer controle krijgt over de blaas. Ik raad persoonlijk ook altijd aan om het toilet geleidelijk aan te verplaatsen naar de deur langs waar hij in de toekomst zal buitengelaten worden. Je kan dan uiteindelijk het nood-toilet net achter de deur in het zicht plaatsen zodat de hond leert om te vragen om buiten te mogen als hij de drang voelt. Als dit goed gaat, kan je het toilet gewoon volledig weglaten.
3. Emotie-gerelateerd urineren
Intense emotie kan zorgen voor een tijdelijk verlies van controle over de urineblaas. Dit kan zowel bij angst als bij opwinding. Bij mensen wordt ook wel eens gezegd “ik doe in mijn broek van het lachen”. Deze uitspraak bestaat niet voor niets…
Het meest voorkomende angst-gerelateerd urineren dat ik zie is verbonden aan verlatingsangst.
Bij de dierenarts komt dit vaak voor als honden moeten gefixeerd worden om medische zorgen toe te dienen. Voornamelijk bij honden die dit niet gewoon zijn of angst hebben voor vreemde mensen, voor de situatie en/of angst voor pijn (bvb. door een vorige ervaring in deze setting). Zij laten wel eens urine en/of ontlasting lopen. Ik ben, als dierenartsassistent, al meerdere malen uit de weg moeten springen om een gouden douche te vermijden. Niet altijd met succes 🙂
Een voorbeeld dat misschien zelfs nog meer tot de verbeelding spreekt, is de jonge hond die de urine laat lopen als het baasje of bezoek thuiskomt en de hond vrolijk begroet.
4. Conflict-vermijdend urineren
Dit wordt soms ook onterecht gegroepeerd onder de noemer “onderdanig” urineren. Het laten lopen van de urine terwijl de hond op zijn zij ligt is 1 van de laatste dingen die hij in zijn arsenaal van conflict-vermijdende signalen (ook wel stress-signalen of kalmerende signalen – afhankelijk van de bron) heeft. Als een hond dit doet terwijl u ermee bezig bent, stop dan onmiddellijk met uw activiteit. Er bestaat een kans dat als u deze signalen blijft negeren, u gebeten wordt. Om meer te weten over het vermijden van hondenbeten kan u mijn blogpost hierover lezen.
5. Markeren
Markeren kan gebeuren met zowel urine als ontlasting. In de geur die ze hier mee verspreiden, zitten feromonen. Zie het als geuren met een boodschap. Hierin zit informatie vervat over hun humeur, geslacht, vruchtbaarheid, grootte, gezondheidstoestand, tijdstip van markeren, hoe frequent de hond in dat gebied aanwezig is (bij hermarkeren) etc…
Om een vereenvoudigd idee van deze onwaarneembare signalen te krijgen zie ik het altijd als facebook status-updates 🙂
Markeren kan gemotiveerd zijn door een aantal dingen zoals:
- Afbakenen/aangeven van het territorium
- Na het ontmoeten, zien of horen van een soortgenoot (soms ook een mens)
- Als reactie op angst of acute frustratie
Je kan markeren herkennen aan de volgende criteria:
- Vaker plassen
- Relatief kleine plasjes
- De plaats waar wordt gemarkeerd is anders dan bij gewoon urineren. Er wordt vaak een duidelijke plaats uitgezocht en/of in het geval van de reu wordt er zo hoog mogelijk tegen een verticaal oppervlak geplast. Soms wordt deze plek nog verder geaccentueerd door het opgooien van grond (of de beweging hiervan indien binnenhuis).
Zowel reu als teef kunnen markeren door te urineren of (minder) door te ontlasten. Reutjes markeren echter vaker dan teefjes en doen dit vaker naarmate ze hun maturiteit bereiken. Van de reuen die gecastreerd werden in een onderzoek, markeerde tot 2/3de minder dan daarvoor. Bij geen enkele verdween het volledig. En het effect was het grootst bij reutjes die het gedrag nog niet lang vertoonden. Dit duid erop dat er een zeer belangrijke communicatieve en aangeleerde factor in meespeelt.
Teefjes markeren vaker als ze loops zijn of loops gaan worden.
Zoals vermeld, kan markeren ook gebeuren als reactie op angst of acute frustratie. Als dit het geval is, gaat castratie weinig zin hebben bij reutjes. Het kan het gedrag zelfs verergeren. Bij verhoogde angst geassocieerd aan de periode van de loopsheid bij de teef kan castratie wel een gunstig effect hebben.
Wat doe je aan onzindelijkheid?
-
Wees zeker dat er geen medische oorzaak is.
-
Een goede zindelijkheidstraining is uiteraard onontbeerlijk.
Pups zijn het meeste geneigd om te ontlasten na een maaltijd, spel of een slaapperiode. Meer bepaald binnen de 20 minuten. Het is aangeraden om elke 60-90 minuten buiten te gaan met de hond tot u een duidelijk patroon kan herkennen in de plas- en poepgewoontes.
Neem de hond aan de lijn mee naar buiten. Blijf volkomen passief en ga niet in interactie met de hond. Wandel naar de plek die u heeft aangeduid als toilet en loop er een aantal keer rond.
Sta stil en wacht ongeveer 5 minuten.
Indien de hond zijn behoeften doet dan beloont u als die bijna klaar is en laat hem vervolgens vrij lopen in de tuin. Eventueel speelt u een spelletje met de hond.
Indien de hond niets doet wandelt u op een rustige en even passieve manier terug naar binnen en probeert u binnen een uurtje opnieuw.
Ongelukjes zullen gebeuren tot de hond volledig zindelijk is. Het is niet zinvol om de hond hiervoor te straffen na de feiten. U kan het beste de ontlasting/urine opruimen zonder protesteren. In geen enkel geval mag de hond lichamelijk gestraft worden voor een ongelukje aangezien hij hier alleen maar geniepiger van gaat worden waardoor het nog moeilijker wordt om de hond zindelijk te maken.
Als u de hond op heterdaad betrapt zegt u streng maar niet kwaad “Nee” en zet u hem op de plek waar u wil dat de hond zijn plasjes zal doen of op een nood-toilet indien de tuin te ver is. Vervolgens beloont u de hond uitbundig als die het afmaakt in de tuin.
-
Zorg voor een goed schoonmaakprotocol!
Het is erg belangrijk om de verschillende plaatsen waar het dier urineert/ontlast telkens zeer goed te reinigen. Doe dit niet met javel of iets anders dat sterk geurt. Gebruik een zwakke oplossing van biologisch wasmiddel (vb: Biotex) in water en doe dit in een spray-fles. Verwijder eerst alle urine/ontlasting die u kan zien. Spray vervolgens met de oplossing ruim over het bevuilde oppervlak. Maak dit schoon. U kan daarna eventueel nog een biologische spray gebruiken die het gebied ontgeurt. Doe dit telkens uw dier in huis plast/ontlast.
Bonustip: U kan ook de dweil met urine uitwringen op de plaats in de tuin waar u wel wilt dat de hond plast. Dit markeert die plaats als toilet.
-
NIET STRAFFEN
Ik zeg het nogmaals: straffen maakt je hond enkel geniepiger en dus wordt het moeilijker om hem zindelijk te krijgen. Daarbij komt dat de timing extreem goed moet zitten, iets wat het grootste deel van hondeneigenaars verkeerd doet. De methode zonder het fysiek straffen van de hond is veiliger, betrouwbaarder en behaalt betere resultaten.
Een hond kijkt niet schuldig en is ook niet in staat om te reflecteren over dingen die hij eerder heeft gedaan. Hij reageert op uw lichaamstaal met conflict-vermijdend gedrag (ook gekend als kalmerende signalen). De hond in de foto hieronder reageert op de strenge toon en beschuldigende vinger van de eigenaar, niet omdat hij weet dat hij 1 uur geleden iets heeft gedaan wat hij eigenlijk niet mag. Hij zegt NIET ‘sorry voor het plassen in huis’ maar ‘wees niet kwaad op me, ik bedoel het goed’ of ‘doe me geen pijn’. En volgens mij denkt hij iets in de aard van: ‘Mijn onstabiel baasje is weer willekeurig kwaad aan het doen. Mensen, wie zal ze ooit begrijpen?’
Als u deze 4 puntjes heeft gedaan maar uw hond is nog steeds onzindelijk, kan u best een hondengedragsdeskundige contacteren. U kan altijd bij mij terecht en indien u ver woont kan u mij altijd contacteren voor een gedragsdeskundige in uw buurt.
Met jouw steun kan ik meer content maken zoals dit artikel en op die manier nog meer mensen en hun honden bereiken. Het ultieme doel? Gelukkige honden en mensen.
Wil jij mij helpen om dit doel te bereiken? Heb je al wat gehad aan mijn content tot nu toe? Overweeg dan mij te steunen op Ko-fi.
Mij steunen kan ook zonder een eurocent uit te geven door dit artikel te delen.
als 3 hondjes altijd samen in huis plassen , steeds hun pootjes oplichten ze zijn 11 – 9 – 8 ,,,, kan zoiets nog goedkomen ?
grts
Beste,
Dat is moeilijk zo te zeggen. 3 honden van deze leeftijd die nog altijd in huis plassen is vaak een complexer probleem. In mijn ervaring is het vaak 1 hond die onzindelijk is en de andere 2 plassen over de urine, willen de geur terug versterken, of denken dat dit een “plasplek” is door het veelvuldig geplas.
Ik zou zeker het schoonmaakprotocol proberen!
Om u meer te kunnen vertellen zou ik een consult moeten doen. Ik stel gewoonlijk 1,5 uur vragen om erachter te komen wat de problemen zijn dus u begrijpt dat ik u niet kan helpen op basis van 1 zin.
Heeft u al eens overwogen om een gedragsdeskundige te contacteren?
Hallo,
ik heb mijn hondje nu toch al 4-5 maanden. Als we thuis zijn lukt het ons om ze buiten te laten in de tuin en plast ze en doet ze kaka zonder probleem.
Het enige probleem is dat als ze in de bench zit ze plast in de bench (of er nu een deken in ligt of niet) Ben je nu een uurtje weg of een langere tijd toch is ze nat.
We hebben al alles geprobeerd maar wanneer ze rondloopt in huis plast ze en doet ze kaka in de keuken en bijt ze spullen kapot. Het is een mini Maltezer van 8 maand. Hopelijk kun je ons helpen. Mvg Sharon
Hallo,
Vanwaar komt de pup? Doet ze dit alleen als jullie er niet zijn?
Mvg,
Sedrick
ja dit doet ze alleen wanneer we niet thuis zijn.
De pup komt van Brabandere.
Mvg
We zien wel vaker diepgewortelde zindelijkheidsproblemen bij hondjes die van bij een broodfokker/dierenhandelaar komen. Dit zijn vaak zeer hardnekkige gevallen en ik adviseer u dan ook om een gedragsdeskundige te contacteren.
Bij mij kan u een afspraak maken via deze link. Het gaat hier om een gedragsprobleem.
Vriendelijke groeten
Hallo..hier helemaal zelfde.
Ook een Malthezer.
Toraal niet proper..ze is van 17 aug.
Plast en kaka in de bench.
Ik heb in de tuin keitjes en geen gras.
Mijn mama heeft gras en daar doet ze haar behoeftes onmiddelijk.
Ben soms einde raad.
Mvg
Kan zijn dat ze oorspronkelijk zindelijk is gemaakt op gras, dat haar voorkeur voor ondergrond daarnaar uitgaat. Heb je al eens overwogen een grasperkje te voorzien voor haar?
Ik heb al 1 week een puppy van 8 maanden in huis ga om de 2 uren buiten maar doet buiten niks kom binnen dan doet hij pipi en Kaka in huis hoe leer ik dat af
Dag Manuela, wat is de voorgeschiedenis van deze puppy van al 8 maanden? Is die wel zindelijk geweest?
Hallo
Mijn York van 6 maand blijft kleine plasjes doen op plasmatje bij achterdeur of op matten
Hallo Lilian,
Heb je jouw York toevallig zindelijk gemaakt op puppypads?
Goede morgen
Ik heb twee hondjes geadopteerd .
Ze komen uit een asiel waar ze snachts uitgehongerd in een zak tegen het hek waren gedropt bij het asiel.
Ik denk dat de hondjes nu ongeveer 6 tot 7 maanden zijn.
Het zijn twee zusjes, gesteriliseerd en wel.
Het probleem is de zindelijkheid.Als ik ze uitlaat dan lijkt het dat ze hun urine en hun ontlasting ophouden totdat ze weer thuis zijn en dan binnen no time uit mijn zicht hun behoefte doen.Hoe kan ik dat het beste oplossen?
Hallo Piet,
Ik kom dit wel vaker tegen bij angstige honden. Ik weet niet of dat ook van toepassing is op jouw hondjes. Gewoonlijk zijn ze te fel onder de indruk van alle prikkels buiten om nog te denken aan ontlasten. Op dat moment zijn ze bezig met overleven. Als ze terug thuis zijn, zijn ze in vertrouwde omgeving en geven de blaas en darmen weer signalen door.
Om dit zinvol aan te pakken moet er dus naast de zindelijkheid ook aan de angst gewerkt worden.
Mijn vriendin heeft een border collie van 7jaar en een teckel van 2j. En ineens uit het niets is de border collie binnen aan het plassen. Hoe kunnen we dit oplossen? Zij zelf kan het niet meer aan! Soms 5a6 keer op een dag. En ze lopen allebei heel veel buiten in de tuin, die wat groot is. Grtjs Marijke
Hallo Marijke,
Als die zo plots is beginnen binnen te plassen zou ik eerst en vooral eens naar de dierenarts gaan. Een medische oorzaak moet uitgesloten worden. Kan bijvoorbeeld zijn dat die een blaasontsteking heeft als die 6 keer per dag binnen plast. Als er medisch niets aan de hand is, dan kan je best contact opnemen voor een afspraak.
Onze pup van 8 weken komt van een gewone fokker. Ze plaste steeds flink op het noodtoilet dat er stond omdat we op een appartement wonen, maar wilt buiten niet plassen. Ze houdt, als we niet thuis zijn, haar plas tot 5u op, maar bij het binnenkomen wilt ze meteen binnen plassen, ook nu het noodtoilet buiten staat. Wat nu?
Als je met haar naar buiten gaat dan doe je dat aan de leiband zodat je kan voorkomen dat ze wordt afgeleid door de omgeving.Daarnaast kan je ook het noodtoilet niet onmiddellijk buitenzetten maar geleidelijk aan verschuiven. Als ze zindelijk is op het noodtoilet en die staat net buiten de deur zou ze moeten aangeven dat ze naar buiten wilt. Mijn andere zindelijkheidstips kan je hier lezen.
Beste,
Ik heb nu 2 weken een hond van 7 maand.
Als we naar buiten gaan dan plast ze wel maar van zodra ik heel even weg ben dan ligt er al een hoopje tegen dat ik terug thuis kom.
Plassen doet ze wel buiten maar poepen nog niet.
Hoe leer ik haar dat ze buiten moet poepen?
S’nachts doet ze ook nog steeds in huis.
Beste,
Ik zou op vaste tijdstippen eten geven als u dat niet al doet. Dit zorgt ervoor dat de momenten dat ze over het algemeen ook moet poepen op min of meer vaste tijdstippen is.
Voor ‘s nachts is het vaak makkelijker om ze in een bench te zetten als ze nog niet zindelijk is. Zorg er wel voor dat deze bench niet te groot is want anders slaapt ze in 1 hoekje en plast ze in het andere.
“Pups zijn het meeste geneigd om te ontlasten na een maaltijd, spel of een slaapperiode. Meer bepaald binnen de 20 minuten. Het is aangeraden om elke 60-90 minuten buiten te gaan met de hond tot u een duidelijk patroon kan herkennen in de plas- en poepgewoontes.”
Indien ze in huis blijft poepen kan u best een gedragstherapeut contacteren om eens langs te komen.
Hallo, vraagje ik heb een pupje van 4 maandjes is eigelijk van begin al vrij zinnelijk af en toe wel een accidentje maar niet vaak het enige probleem is hy plast in een bench, mand, of een deken die op de grond ligt. De dekens had ik dus al weggedaan omdat ik dacht dat dit zou oplossen maar nu doet hy op de deken in zen bench of gewoon in zen mand. Het is nooit veel dus ik denk dat dit voor te markeren is maar hoe leer ik dit af? Het is enorm lastig.. hy doet niet in huis en ook geen kaka in zen bench of mand.. kan je me aub wat tips geven? Alvast bedankt
Dag Kimberley,
Je bent welkom om contact op te nemen met mij zodat we een coaching sessie kunnen regelen. Dit kan je doen via deze link
Beste,
Onze cocker wordt in augustus 2 jaar. Wij maakten in de tuin een plasweide voor onze hond. Daar doet hij zijn behoefte, ontlasting en plasje. Maar hij loopt soms snuffelend rond als we niet buiten bij hem zijn. Dagelijks doet hij hier en daar markeringsplasjes. Onze buurpoes komt ook in onze tuin en we denken dat dit de oorzaak is. Want daar waar de kat over het poortje of muur kruipt, vinden we steevast een miniplasje. Is er een manier om dit af te leren? Eens hij zijn toerke gedaan heeft, is het meestal gedaan voor de rest van de dag. Alvast bedankt! Sylvie
Beste Sylvie,
Zoals u zelf ook al aanhaalt heeft plassen meer dan 1 functie. Het is niet alleen een manier om afbraakproducten uit het lichaam te verwijderen, maar ook een manier om te markeren. Dit is een essentieel onderdeel van het gedrag van een hond. De vraag is niet zozeer of je dit KAN afleren, maar WAAROM je dit zou afleren?
Ik vind persoonlijk dat jullie een fantastische job hebben gedaan om hem zindelijk te krijgen en zijn behoeften te laten doen in een plasweide. Het markeren is normaal en zou ik persoonlijk niet aanpakken.
Wij zijn 2 maanden geleden verhuist,sindsdien plast hij in huis,ook nadat wij hem net hebben uitgelaten,helpt evt. Castreren misschien?
Hallo,
Dit is te weinig informatie voor mij om hierover te oordelen. U kan altijd een coachingsessie aanvragen via deze link
Vriendelijke groeten,
Sedrick
Hallo,
Ik ken een teckelteef van 1 jaar die telkens op de vloer plast als het gepoetst is of op een dekentje als het pas gewassen is. Wat kan ik hieraan doen?
U kan best de eigenaar van de teckel eens laten bellen voor een afspraak voor verdere analyse.
Groetjes
Beste,
Ik heb al een ganse tijd een geadopteerde 3-jarige B.C.
Sedert korte tijd doet hij steeds plots s’nachts zijn ontlasting en urineren op tapijt steeds rond de zelfde plaats!!!!
Hij kan de ganse dag buiten, we gaan regelmatig met hem wandelen (niet alle dagen) rond de avond. Zelden doet hij dan zijn behoeftes tijdens de wandeling buiten urineren , ook al geef ik hem teken van… en geef teken dat het ok zoals ik las in uw art.
Ik heb onregelmatige werkuren. Pas de zelfde technieken toe als bij mijn vorige hond die zoiets nooit heeft gedaan.
Kan dit zijn omdat ik soms met hem speel tijdens de wandeling en hij daardoor wordt afgeleid of omdat ik naar andere voedingkorrels ben overgestapt en momenteel de 2 hondekorrel-soorten met elkaar meng?
Vorige eigenaars beweerden dat hij zeer zindelijk was, maar wel enorme last van Moodswings had! Ik heb hem nu verhuisd met zijn slaapkussen naar de keuken voor het slapen gaan, maar soms gebeurd het ook daar of duwt hij de salondeur weer open om weer op dezelfde plaats te gaan ontlasten!!!! Blijkbaar mag ik me niet kwaad maken , maar als ik s’morgens vroeg gejaagd ben en zoiets zie ben ik echt boos, roep Foei en stuur hem direct naar buiten.
Wat doe ik verkeerd en hoe kan ik hem corrigeren??? Komt dit door de Moodswings , heeft me ook al onverwachts gebeten en probeert dit soms nog zonder reden !!! Ik sla hem nooit en probeer ik hem hierin te corrigeren met heel veel geduld en bepaalde trucjes hem vertrouwen te schenken in iedereeen. Maar is echt niet evident! Voor de rest is hij een enorm speelse en lieve hond. Hoe krijg ik mijn hond weer zindelijk s’nachts in huis??? ev ook tips tegen agressie bijten en moodswings???
Beste,
Aangezien dat de problemen blijven bestaan ondanks het toepassen van de tips in het artikel, en aangezien er ook nog wat andere problemen spelen, raad ik u aan om eens een afspraak te maken. Dan kunnen we dit probleem grondig uitpluizen. Ik woon in Kuringen. Indien dit te ver kan ik u ook een collega adviseren die meer in uw buurt zit. Van waar bent u?
Met vriendelijke groeten,
Sedrick
We hebben een puppy van 15 weken dat stilaan wel beseft van dat ze buiten moet gaan. Alleen s nachts is het een ramp he. Ze slaapt in een mand geen bench. Er zijn tot nu toe 3 nachten geweest dat er niks was. Anders gemiddeld 1 plasje soms 2 wat ik nog kan begrijpen. Maar doet elke nacht ook wel 2 a 3 keer kaka. En overdag gaat ze ook een 2 a 3 keer buiten. Voeding krijgt ze Hills en duck 1 keer per dag.
Dag Kelly,
Ik denk dat ik de vraag heb gemist. Wat wil je precies weten?
Sedrick
Hallo,
Wij hebben een hondje van ander half nu.. is altijd heel zindelijk geweest, zijn toen verhuisd en doet niets anders meer als binnen plassen en kakken.. zijn we thuis dan gaat ze buiten en doet ze niks, gaan we werken of weg, dan laten we de deur zelfs open maar vertikt ze het om naar buiten te gaan en doet ze het fijn voor de deur.. wonen op een appartement en heeft toxh een redelijke plaats om haar behoeftes te doen.. we weten absoluut niet meer wat doen, en willen ons een bench aanschaffen.. is dit een goed idee? Ook in de nacht moet ze naar buiten gaan om haar behoeftes te doen ook al is ze geweest voor we gaan slapen.. vrij vervelend als je de dag erna op moet om te gaan werken.. hopelijk weet jij raad..
Mvg Daisy
Hallo,
Een bench kan zeker helpen om ervoor te zorgen dat ze in jullie afwezigheid niet in huis doet. De voorwaarde is echter wel dat ze niet 8 uur opgesloten zit in een bench elke dag…
Maar zelfs met gebruik van een bench, behandel je niet de oorzaak van het gedrag. Een hond van 1,5 jaar dat zindelijk is geweest en sinds de verhuis niet meer, daar is meer aan de hand.
Ik raad aan om eens een afspraak te maken met een hondengedragsdeskundige. Ikzelf woon in Kuringen. Op de website van de VDG (www.diergedragstherapeuten.org) vind je gedragstherapeuten die aan hun strenge toelatingsvoorwaarden voldoen. Ze zitten verspreid over Vlaanderen.
Met vriendelijke groeten,
Sedrick
Heel fel bedankt voor de reactie!
Mvg Daisy
Beste
Mijn hond plast in de dag niet binnen. We gaan met haar sochtends en savonds buiten en krijgt in de dag ook gelegenheid om vrij buiten rond te lopen.
Een aantal maanden nu plast ze ‘s nachts in haar kamer. Meestal is dit als we haar in de kamer zetten en vanaf we de deur dichtdoen plast ze. De laatste tijd plast ze wanneer ze onze wekker hoort of ons in de gang hoort stappen als we zelf naar het toilet gaan. Ze kan toch niet verwachte’ dat we om 3 uur snachts met haar gaan wandelen?
We hebben haar drinkbak snachts al weggehaald omdat we dachten dat ze misschien snachts veel dronk maar dit helpt niets aan het probleem.
Weet u iets Wat kan helpen?
Beste,
Gelukkig weet ik inderdaad iets wat kan helpen! Neem contact op met een goede hondengedragsdeskundige in uw regio.
Ikzelf woon in Kuringen en ben werkzaam in Limburg. Dit is een probleem dat een grondige analyse en bijhorend behandelingsplan vereist.
Met vriendelijke groeten,
Sedrick
Onze 8-jarige teef plast ineens op de zetel en/of het tapijt in de keuken, Vooral het in de zetel stoort het enorm.
Tips?
Vooral bij de behoefte doen op de zetel heb ik het idee dat het dominantie is tov de kids
mvg
Valery
Beste,
Mijn tips zijn de volgende:
1) Ga naar uw dierenarts om haar eens medisch te laten nakijken. Als een hond plots onzindelijk wordt kan er een medische reden zijn.
2) Als het algemeen onderzoek en het urine-onderzoek niets uitwijst raad ik u aan om contact op te nemen met een professionele hondengedragsdeskundige. Ikzelf ben gevestigd in Kuringen.
mvg,
Sedrick
Gaat ze ui frustratie zitten plassen en vandaag zelfs poepen. Hoe los ik dit op?
Hartelijke groet,
Mandira
Beste Mandira,
Ik vrees dat ik met de beperkte informatie weinig tips kan geven. Wat ik je wel kan zeggen is dat, als de tips in het artikel niet helpen, je best even contact kan opnemen met mij of een gedragstherapeut bij jou in de regio die geregistreerd is bij vzw VDG. Je kan gedragstherapeuten zoeken in jou regio op . Als je in Limburg woont kan je uiteraard terecht bij mij.
Vriendelijke groeten,
Sedrick
Heb een pup van bijna 6 maanden, zindelijk in huis. Buiten altijd als eerste om een plasje te doen. Maar als we weg moeten en ik zet hem in de bench dan heeft die geplast ook na een uurtje. Ook door de nacht plast die in de bench. Dit is zonder pauze dit gebeurd alle dagen. Het stoort hem noet om er in te slapen of lekker gaan te liggen. We laten de bench al eens opstaan krijgt zijn eten in zijn bench, dus het eerste wat die doet als die binnen komt is in de bench gaan zitten en hopen op brokjes
Dag Sabrina,
Zijn er langere perioden dat hij het kan ophouden? Heeft hij problemen met alleen zijn?
Soms kan je door de pup te filmen terwijl jullie weg zijn, al veel achterhalen.
Aangezien dit elke dag gebeurd is hij dus nog nooit zindelijk geweest. Het feit dat hij er geen problemen mee heeft om er in te slapen zit me ook niet lekker.
Ik denk dat je hier best professionele hulp voor zoekt. Als je in Limburg woont kan je contact opnemen met mij. Zoniet kan je gedragstherapeuten zoeken in jouw regio op vzw VDG .
Onze puppy van 17 weken plast in haar slaap (en ligt gewoon door te slapen erin). Het maakt niet uit waar ze ligt te slapen (op je schoot, in haar mand, haar bench, …) Als ze wakker is, plast ze flink buiten.
Kan dit wijzen op een medisch probleem?
Dit zou een medisch probleem kunnen zijn. Ik zou aanraden om eens een afspraak te maken met je dierenarts. Doet de pup ook vreugdeplasjes als jullie thuiskomen of als die heel happy bezig is met spelen ofzo?
Beste! Wij hebben sinds een kleine maand een pomeriaantje van 20 a 25weken. Wij hebben Puppytrainer doekjes en druppeltjes gehaald en in het begin deed ze het braaf daarop. Nu tegenwoordig plast ze telkens heel haar mond vol en ook afentoe in de bench, ook met de doekjes houd ze geen rekening meer. Hoe leer ik dat haar het beste terug af en leer ik dat het buiten wél moet? Ze plast ook om de tien minuten kleine plasjes, ondanks dat al ze het wilt, kan ze het al gemakkelijk 6uur ophouden. Ook weet ik niet hoe kwaad te worden… Hoop op het beste dat ze geen nestbevuiler is…
Vele groetjes !
Ook vind ze het niet erg na dat ze in haar mand heeft geplast er nog eens in te liggen slapen of spelen…
Hallo,
Vanwaar komt je hondje? Hoe komt het dat je hem pas op 16 weken a 21 weken hebt gekregen? Was ze zindelijk voor ze bij jullie kwam?
Ik zou eerst eens naar je dierenarts gaan met het hondje. Elke 10 minuten kleine plasjes doen is niet normaal, zelfs voor een onzindelijk hondje.
Laat haar controleren op een blaasontsteking of andere medische redenen.
Als je denkt dat je kwaad moet worden dan moet je het artikel hierboven eens goed lezen. Het zal je helpen inzicht krijgen in onzindelijkheid en waarom je zeker NIET moet kwaad worden.
Je zegt dat ze het niet erg vindt om in haar eigen plas te liggen of te spelen. Ik zie dit wel eens vaker bij broodfokpups. Vandaar dat ik graag weet vanwaar ze komt en waarom u ze pas op 16 weken heeft gekregen.
Veel groetjes terug!
Beste,
Bijna een jaar geleden hebben wij een verwaarloosde hond gevonden, een teefje. Ze was totaal niet zindelijk en kende verder ook niks van basiscommando’s. Intussen is dit al heel erg verbetert. Mede dankzij mij andere hond (reu) die we al hebben van kleins af en perfect zindelijk is en luistert. Nu is Luna perfect zindelijk, wanneer we (ik) aanwezig zijn. Ze doet flink haar behoefte wanneer ik haar dat vraag buiten, we wandelen veel en ze kan intussen haar behoeftes ook al lang inhouden. Nogmaals, dat is wanneer we thuis zijn. Echter wanneer we wegmoeten, laten we haar zoals steeds op voorhand buiten hr behoeftes doen. En toch ligt er ALTIJD een hoopje wnr we terugkomen. Soms zijn we zelfs veel korter weg dan de tijd dat ze haar behoefte inhoudt wnr we wel aanwezig zijn. Voor we vertrekken geven we nu geen eten meer maar thelpt niet. Hebben een bench geprobeerd, die van de oudere hond, die heeft ze volledig kapot gemaakt en ondergeplast/gekakt. Dus das geen optie. Ik weet echt niet meer hoe dat we dit moeten aanpakken. We weten uiteraard niet wat zij vroeger al heeft meegemaakt en/of waarom de bench eraan moest geloven. Vooral omdat het enkel is wnr er niemand is weet ik niet hoe dit te veranderen.
Hallo,
Ik denk dat we hier best een afspraak voor maken. Aangezien het enkel gebeurt als jullie niet aanwezig zijn, kan het zijn dat de onzindelijkheid enkel een symptoom is van een groter probleem. U kan mij altijd een privé bericht sturen op mijn contactpagina.
Hallo, mijn hond is bijna 16 jaar, en de laatste tijd, verliest hij druppels urine, doch enkel ‘s avonds en ‘s nachts, overdag niks, hij gaat nochtans niet veel naar buiten, gewicht is 20 kg, is een reu, ‘k heb pilletjes (enurace 50mg), ‘s morgens en ‘s avonds een half, maar helpt niet, weet hierr soms iemand raad, bedankt.
Beste,
We hebben een pup van 7maand oud, een Amstaff. We haalden hem op 2maand oude leeftijd bij een fokker waar hij reeds zindelijkheid training kreeg, dmv kranten, in de puppybench. We hebben zeer intensief aan zindelijkheidstraining gedaan waardoor hij op enkele weken tijd volledig zindelijk was.
Sinds vorige week heeft hij echter ‘s nachts al 3x in huis geplast, 1x was er ook een hoopje bij. Hij zit ‘sn achts niet in zijn bench, die staat gewoon open, hij slaapt vnl op zijn kussen op de grond. Hij zat telkens ongeveer 10u alleen en werd net voor slapen gaan grondig uitgelaten dmv een wandeling van 30min.
Wat kan de oorzaak zijn van het plots nachtelijk plassen? Hij is het namelijk al geruime tijd gewoon van ‘s nachts lang alleen te zitten. Overdag zit hij max 4u aaneensluitend alleen, dan gebeuren er ook geen accidentjes. Hem in zijn bench opsluiten willen we liever niet want daar heeft hij van beginsafaan moeilijk over gedaan, hij wordt daar heel gestresseerd in… We kunnen hem ‘s nachts niet altijd extra uitlaten omdat we soms ook ‘s nachts moeten werken.
Alvast bedankt!
Kirsten
Beste Kirsten,
Als een hond die zindelijk kan zijn, plots onzindelijk is moet er eerst worden gekeken of er geen medische reden is. U kan dus best een afspraak maken met uw dierenarts.
mvg,
Sedrick
beste
We hebben een chihuahua hij is nu 5 maanden, hij blijft steeds binnen plassen en poepen ook al ben ik ermee buiten geweest. Op aanraden van de fokker hebben we altijd eten en drinken bij hem staan omdat chihuahuas dikwijls last hebben van hun suikerspiegel. Ik moet zeggen we hebben geen puppytrainer of dweil liggen in huis maar hij doet het ook nooit op dezelfde plek zijn behoeftes, enkel als we weg zijn dan doet hij zijn behoeftes niet in zijn bench en houd hij alles netjes op zelfs savonds als we gaan slapen ligt hij in zijn bench en houd hij op tot hij smorgens buiten gelaten word. het is alleen overdags een ramp met hem. wat kan ik hieraan doen
Beste Nathalie,
Wat u best kan doen is een een afspraak maken met mij.
Vriendelijke groeten,
Sedrick Vangronsveld
Ik heb een hondje van 6 maanden oud in huis genomen en deze heeft nooit geleerd om buiten zijn behoefte te doen. Kan iemand mij tips geven, nu plats hij heel ons huis onder.
In de tekst hierboven staan heel veel tips. Als die tips niet helpen kan u best mij contacteren voor een afspraak.
Beste Sedrick,
Mijn grootouders hebben 2 honden .. 1 daarvan is nu 4 jaar hij noemt Kobi en de andere is nu 1jaar3maand hij noemt Sammy nu de jongste was proper rond zijn 10 a 11 maanden. .. nu kort daarop is mijn grootvader ernstig ziek geworden en is spijtig genoeg 3 maart overleden .. nu in deze periode van november tot nu maart is onze Sammy terug hervallen en plast en poept weer binnen… nu mijn grootmoeder kan er niet mee gaan wandelen dus nemen wij de taak op ons.
Wij gaan er 4 x per dag mee buiten en soms vraagt ie ook nog tussendoor om in de tuin te mogen .. dan doet ie ook ni altijd iets …moeten wij gewoon terug geduld hebben om hem proper te krijgen of gaat dit gewoon niet meer lukken .. mij grootmoeder staat op het punt om hem weg te doen maar ik wil dit absoluut niet … ikzelf heb 4 honden en zijn allemaal zindelijk … ik wil onze Sammy ook terug zindelijk krijgen .. hopelijk kan je ons helpen .. bedankt
Hey Diandra,
Eerst en vooral innige deelneming. Ik heb zelf een aantal jaar geleden ook mijn grootvader verloren en mis hem nog elke dag.
Sammy zou in theorie zindelijk moeten kunnen zijn. Hij is zindelijk geweest, wat ons dus zegt dat het wel degelijk mogelijk is.
Ik heb het nog al eens gezien dat een hond plots onzindelijk wordt ten gevolge van traumatische gebeurtenissen. Want net zoals het erg is voor ons om een geliefde te verliezen, kan dit ook erg traumatisch zijn voor een hond.
Om precies te kunnen zeggen waarom Sammy terug onzindelijk is, zou ik een analyse moeten doen.
Wat jij of je grootmoeder zeker niet mogen doen, is Sammy straffen voor zijn onzindelijkheid. Mijn gok is dat we Sammy terug zindelijk kunnen krijgen.
Ik stuur je ook even een emailtje…
Hallo,
Ik heb een pup van 16 weken.
Ik krijg ze maar niet zindelijk ‘s nachts. Ze slaapt in een bench maar elke morgen vind ik wel een plasje en een uitwerpsel. Ik laat ze rond 24uur nog buiten (vaak doet ze dan beide ontlastingen) en ‘s ochtends om 7 uur laat ik haar er uit. Ik heb al geprobeerd om haar avondmaal te vervroegen (rond 17u) maar ik weet niet dat dat iets uitmaakt. Ik dacht dat honden hun bench willen proper houden (we hebben nog een jack russel van 6 maanden ouder, daar ging dat ‘s nachts heel vlot mee). Ze zitten elk in een aparte bench om te slapen. Overdag wanneer ik niet oplet, gaat ze zelf in haar bench om te plassen in plaats van te vragen om naar buiten te gaan. Is dat normaal gedrag?
Alsvast bedankt!
Hallo Nathalie,
Honden houden hun bench proper op voorwaarde dat de bench klein genoeg is en ze niet gewoon zijn om in hun eigen ontlasting te liggen.
Als de bench te groot is dan gaan ze gewoon in het verste hoekje hun behoeften doen en terug slapen. Je kan hier kartonnen dozen inzetten om de bench wat kleiner te maken.
Het feit dat ze in haar bench gaat om te plassen is verontrustend, aangezien dit erop wijst dat ze een verkeerde voorkeur voor ondergrond aan het ontwikkelen is.
Ik zie bij broodfokpups vaak dat ze er helemaal niet om geven om in hun eigen behoeften te liggen omdat ze nooit anders hebben geweten. Indien jouw pup van bij zo een fokker komt, is het waarschijnlijk noodzakelijk dat je hier professionele hulp voor moet zoeken. Dat zijn namelijk zeer hardnekkige problemen.
Beste
Wij hebben een puppy van spanje van 14weken. Hij plast enkel binnen en nooit buiten echt nooit. Hij snuffelt wel maar is erg afgeleid. Zodra ik binnenkom plast hij in zijn mand of op een deken ofzo… begin een beetje hopeloos ervan te worden. Nog enige tips?
Hallo,
Ik dacht dat pups pas uit het buitenland mochten geïmporteerd worden op 15 weken sinds de nieuwe wetgeving. Maar dat even ter zijde. Mijn tip is “zoek professionele hulp”. De kans is groot dat je pup een verkeerde voorkeur heeft ontwikkeld voor ondergrond owv zijn verleden. Dit zijn vaak hardnekkige problemen.
Geachte, ik heb nu in november een hond gehaald bij een broodfokker blijkbaar( inderdaad met een betonnen vloer zoals u hierboven zegt). Kheb wel de ouders daar gezien. Ze zou 5 maanden zijn, maar blijkbaar was ze 7 maand. Ik heb haar grotendeels zindelijk gekregen en ga regelmatig met haar buiten ook overdag, maar telkens ik bv naar toilet ga of alleen naar boven, dan heeft ze gepoept of geplast. Mijn man worst er zot van. Benchtraining lukt ook niet. Volgens de dierenarts heeft ze verlatingsangst. Ze jankt continu in den bench, ernaast staan, buiten gaan en wachten tot ze stil is, helpt niet. Ze jankt continu. Ze zit trouwens niet alleen want we hebben al een labrador van bijna 11 jaar. Mijn man wil haar weg doen, maar dit is eigenlijk het enige probleem wat ik nog moet afleren want voor de rest kent ze haar commando’s en dergelijke. Wat kan ik doen? thanks
Hallo,
Dat gedrag zou inderdaad kunnen te maken hebben met verlatingsgerelateerde angst. U kan daar best een goede hondengedragstherapeut voor laten komen. Dit is niet iets wat je zomaar op 1-2-3 oplost en heeft vaak een uitgebreide aanpak nodig. Ik zit in de regio Limburg (Hasselt). Als u iemand daarbuiten zoekt kan u dat best doen via de vereniging voor diergedragstherapeuten op deze link
Hallo,
Wij hebben een hond geadopteerd van 1,5 jaar die opgegroeid is in het asiel. Hij plast niet meer in huis wanneer wij thuis zijn, maar als we hem alleen laten vinden we regelmatig een plasje tegen het schuifraam waarlangs hij wordt buitengelaten. Hij heeft dit de eerste weken niet gedaan en is daar plots mee begonnen. Het zijn nooit grote plasjes dus het is zeker niet omdat hij het niet kan ophouden. In het begin had hij wel last van verlatingsangst en heeft hij vrij veel vernield, maar die periode lijkt nu voorbij. Zou het kunnen dat hij plast als hij de hond van de buren of een kat in de tuin ziet? En zo ja, hoe kunnen we daar best op reageren? Of kan er een andere reden voor zijn?
Alvast bedankt!
Hallo Jasmina,
Het is heel typisch voor een geadopteerde hond om de eerste weken iets niet te doen en daarna wel. We noemen het wel eens de “honeymoon”-periode.
Kort samengevat kan ik je hier geen zinvol antwoord op geven. Een hondengedragsdeskundige moet langskomen om te kijken wat hier de oorzaak van is als het een probleem blijft. Het feit dat het een klein plasje is kan erop duiden dat hij markeert. Het kan ook zijn dat hij nog steeds moeite heeft met alleen zijn en dat hij daardoor onzindelijk is. Er kunnen nog andere oorzaken zijn.
De hond filmen als je weg bent kan soms al een goed idee geven over de reden. Het geeft alleszins veel informatie.
We moeten dus achter de reden komen voor dit plasje en dan dat probleem oplossen. Wat je zeker niet mag doen is hem straffen als je thuiskomt of zijn neus erin duwen. Dit heeft geen zin.
Je kan een afspraak maken bij mij of je kan een hondengedragstherapeut zoeken in jouw buurt op deze link
als ik hier de e-mails antwoorden lees komt het er steeds op neer dat we naar een therapeut moeten. Ben je dan soms therapeut ? Zoja, geef dan je raadgevingen via mail, web-site.
Ik heb ook een hond en die luistert nu wel na een aantal maanden “zelf-training”. Gewoon wisselwerking tussen hond en ik. In het begin om de zoveel uur buiten en indien fout gewoon met zijn neus in de feiten drukken en dan aantonen waar het moet. Steeds opnieuw …. Wend vlug. Ook straffen met in de bench te stoppen.
Succes.
Wow Christel, jij bent wel het oplettende type. Kwispeltherapie.be is inderdaad de website van een gedragstherapeut. En deze website IS de website langs waar ik mijn raadgevingen geef.
De methodes die jij hier beschrijft raad ik ABSOLUUT niet aan. Je hebt geluk dat je zo een stabiele en flexibele hond hebt. Bij veel honden is dat een goede manier om gebeten te worden. En dan moet hij ingeslapen worden omdat hij “agressief” is.
Hallo!
Ik heb een amerikaanse cocker, een teefje, van 6.5 maand oud.
Ze was sinds een grote 3 weken zindelijk en wij natuurlijk super blij dat we geen plasjes meer hoefden op te kuisen!
Ze zit ‘s morgens van 8u40 – 12u15 alleen en van 12u45-17u.
Nu sinds maandag vinden we ‘s middags en om 17u weer een plasje..
Kan dit een herval zijn? We zijn precies weer wat ontmoedigd..
Hopelijk is dit snel over!
PS: ontlasting doet ze wel niet meer binnen.
Alvast bedankt voor het antwoord!
Groetjes,
Julie
Hallo,
Dat kan een herval zijn maar 6,5 maand is wel laat om nog niet zindelijk te zijn. De meeste honden zijn perfect in staat om zindelijk te zijn rond de 16 weken. Het zou kunnen zijn dat hier iets anders meespeelt.
Ik zou eerst de urine een keertje laten onderzoeken door de dierenarts om zeker te zijn dat het hier niet gaat om een blaasontsteking of iets dergelijks. Als dat in orde is en de tips in het artikel hierboven helpen niet dan kan u best een hondengedragstherapeut inschakelen.
Beste
Ik heb een Beagle van rond de 6 jaar. Zij is altijd heel zindelijk geweest en kon, in onze vorige woonst ook via een deurklep naar buiten, dus ook ‘s nachts.
Nu sinds een dik jaar zijn we verhuisd en hebben we ook geen deur meer met een klep waardoor ze ‘s nachts niet naar buiten kan.
Overdag kan ze makkelijk 10u alleen blijven zonder ook maar één boodschap in huis te doen maar ‘s nachts is het zo goed als elke keer prijs 🙁 dit is zo vermoeiend!
Ik heb alles al geprobeerd. poetsen met speciaal product, wandelen voor het slapengaan, geen drinken meer na 20u, haar met haar neus erin duwen en buiten zetten, in de bench gaan ‘s nachts (maar die plast ze dan volledig onder en ze breekt ze ook bijna helemaal af) … noem maar op…
Ik hou enorm veel van haar maar het constante binnen plassen en elke dag wakker worden met een hoop urine begint echt door te wegen op mijn gemoed! vaak denk ik echt dat ze dit doet om duidelijk te maken dat ze er niet tegen kan dat we haar beneden laten om te gaan slapen… boven slapen is uiteraard geen optie (tapijt en ik vind het zelf niet kunnen) . Zijn er nog tips die ik over het hoofd zie? Ik ben echt radeloos!
Hallo,
Zoals vermeld in het artikel kan u best een hondengedragsdeskundige laten komen als uw probleem niet wordt gedekt door het artikel. Onzindelijkheid kan een heel complex probleem zijn en er moet dan ook een grondige analyse gebeuren om tot een zinvol resultaat te komen. Met hier en daar wat tips uit te proberen gaat u er niet komen.
U kan contact opnemen met mij via deze link voor een afspraak. U kan ook zoeken naar een gedragstherapeut in uw regio op http://www.diergedragstherapeuten.org
Beste,
Ik heb een jaar geleden een hondje geadopteerd, via fb. Tis een jonge meid van 2,5 jaar. Ze is fantastisch! In het begin dat we haar hadden plaste ze regelmatig binnen bij het begroeten, maar dit is nu voorbij ( we begroeten haar iets minder intens ). Maar wat ze blijft doen is in haar bench plassen ‘s nachts. Door de dag doet ze dit nooit enkel ‘s nachts. Haar bench staat in de berging en het deurtje word niet toegedaan. Ik heb pas een nieuwe mand gekocht en het leek alsof ze er niet meer in plaste. Maar de oude mand staat ook nog in de berging en nu plast ze daar in en ze blijft er ook in liggen, terwijl ze nog een propere mand heeft. Gistere alles uitgewassen en deze morge had ze er opnieuw in geplast en lag ze erin. Ik vind het helemaal niet erg om de manden uit te wassen maar ik vind het vooral erg dat ze erin blijft liggen en ik niet weet wat ik eraan kan doen. Weet u misschien raad?
Hallo,
Zoals in het artikel vermeld, kan je best contact opnemen met mij of met een andere professional. Er is namelijk een grondige analyse nodig om dit probleem op te lossen.
Het erin blijven liggen zie ik wel eens bij broodfokpups. Die hebben nooit anders meegemaakt. Van nature uit gaat een hond zijn eigen nest niet bevuilen.
De bench dicht doen en zorgen dat ze niet teveel ruimte heeft helpt dan vaak. Maar als ze blijven liggen in hun eigen urine gaat dit niets uitmaken.
Als je hier dus echt iets aan wilt doen kan u mij altijd iets laten weten.
Blijf kwispelen 😉
Ik heb vorig jaar een pup gekocht die redelijk rap zindelijk was nu dinsdag wordt hij 1jaar en sins een paar weken plast hij terug binnen en dit vooral bij mijn ouders en grootouders
Mijn kleine hondjes van ruim 1 jaar en van 3 jaar plassen en poepen in huis in de nacht! Overdag niet! Ze worden 11 uur ‘savonds uitgelaten en in de morgen om kwart voor 6. Die van ruim 1 jaar heeft voorkeur op stof te plassen. Vaak op de bank. Dit zie ik dan ook niet direct maar ruik het later. Onze bank is geruïneerd nu! Wanneer ze in de benche ligt doet ze het ook! Wanneer ze op bed slapen kunnen ze het beide prima ophouden tot 9 uur of langer!
Wat kan ik doen aan dit gedrag! Een andere plek zonder bank of kleedje doet ze het alsnog op de vloer. Bij regen nooit plassen altijd direct thuis op mat. Of waar zodra ik niet kijk. Help aub!! Oudere doet het ook in de nacht maar op vloer en minder vaak maar te vaak!
Hallo Tymeke,
Je kan een afspraak maken op https://www.kwispeltherapie.be/maak-een-afspraak
Dan kunnen we dit probleem uitdiepen. Je zit hier met een complexe situatie waarin we beide honden individueel moeten bekijken.
Vriendelijke groeten,
Sedrick
hallo ik heb een hand van bijna zes week
als die aan word gehaald past die binnen
wat kan ik hier aan doen hij doet alles buiten
alleen als die aandacht krijgt dan gaat die in huis plassen
Hallo,
Honden mogen wettelijk gezien pas verkocht worden vanaf 7 weken. Tenzij u zelf de fokker bent is dit dus illegaal en is er al een heel belangrijk stuk van uw hond zijn ontwikkeling ontnomen.
Wat u kan doen als u thuiskomt, is hem pas aandacht geven/aanhalen als hij wat rustiger is.
Verder moet u geduld uitoefenen. Op 6 weken heeft een pup nog niet voldoende controle over de blaas en de kans is groot dat hij dat rond de 10 weken wel gaat hebben. U moet dus nog een aantal weken afwachten en hem niet te enthousiast begroeten.
Sedrick
Beste, we hebben onlangs een chihuahua (nu 6 maand oud) bijgekocht en sedertdien plast onze eerste chihuahua (2,5 jaar oud) weer in huis. Beide reutjes plassen in huis. Als ze het vragen, laten we ze buiten en als ze alleen thuis zijn, is het uitzonderlijk dat we een plasje vinden. Maar eenmaal we thuis zijn, plast er eentje waar het niet hoor, tegen de poten van de zetels, tafelpoten, … en zo vinden we nu dagelijks meerdere plassen.
Hallo Jo,
Vermoedelijk is het markeren wat ze hier doen. Het gaat hier om twee reutjes die plots een beperkte ruimte moeten delen. Markeren met urine is normaal gedrag waarbij ze proberen gebieden af te bakenen en/of hun geur te versterken in de omgeving. Deze markering is communicatie, het geeft namelijk ook informatie aan de andere hond.
Uiteraard is dit voor ons zeer vervelend gedrag. Waarschijnlijk zie je dit vaker als jullie thuis zijn omdat ze dan een “bron”, namelijk jullie aandacht, moeten delen en er dus meer stress of frustratie is.
Het poetsprotocol dat in het artikel hierboven wordt besproken zou ik zeker toepassen en daarnaast is het verstandig om een gedragstherapeut te contacteren als ze het blijven doen.
Beste,
Wij hebben een puppy van nu 11 weken, we hebben deze van haar 7 weken. In de week zit ze bij me in de winkel (ik heb zelf een winkel), daar gaat alles goed of toch redelijk als er een accidentje is dan is het vlak voor de deur, dus ze weet wel waar ze moet.
Thuis is het helemaal anders:
Ik of mijn vrouw laten ze daar bijna om het uur buiten, ze gaat buiten naar haar plekje (onder begeleiding), ze doet daar een plasje en ze mag terug naar binnen. Ik vraag ook telkens om kaka te doen, als ik haar zelf buiten laat gebeurt het soms dat ze effectief kaka doet. Als mijn vrouw haar buiten laat wil ze nooit kaka doen. Het grote probleem is dat ze dan binnen kaka en pipi doet, soms zelfs een kwartier na ze is buiten geweest. Ze snapt het thuis duidelijk nog niet. Haar plaatsje is thuis hetzelfde als in de winkel (een plaats van 2m op 2m in dolomiet). In de winkel is dit op een koer maar ook een plaatsje dolomiet is voorzien, daar doet ze altijd haar behoefte. Thuis is het in een hoek in de tuin, ik heb al rond die hoek een draad gezet zodat ze niet tussen de planten kan weglopen. Thuis kan ze ook kijken naar alles anders in de tuin (gras, planten, paard in de weide, enz) in de winkel is het alleen tegels en een muur. De vloer is in de winkel een simpele garagevloer en thuis is het blauwe hardsteen, dus natuursteen. Ook doet ze minder in huis als ik zelf ook thuis ben dan als mijn vrouw met de kindjes alleen thuis is, maar minder is toch wel ook soms.
Op dit voorziene plaatsje staat er een draad rond maar is er een opening van ongeveer een meter waar ze binnen (en buiten) kan, ik sta dan in die opening om de wacht te houden. Ze probeert daar ook dikwijls tussen weg te lopen naar de tuin. Ik heb ook al geprobeerd om dit volledig dicht te maken maar ook dan nog doet ze nadien op de mooie natuursteen.
Beste,
Wanneer we beagle (8jaar) uit de bench laten overdag wanneer we uit werken zijn of s nachts om te slapen plast hij steeds in huis.(hij kan er wel zelf ingaan indien hij wil) wanneer hij vast zit in de bench plast hij niet.ziet u hier een reden voor?we willen hem niet steeds opsluiten…groetjes nath
Beste Nath,
Honden plassen typisch gezien niet op de plaats waar ze ook slapen. Tenzij ze als pup in hun eigen uitwerpselen hebben gezeten want dan bestaat die grens niet.
Dat is waarschijnlijk de reden dat hij niet plast in de bench als hij dicht is. Het is een kleine afgesloten ruimte waar hij slaapt.
Ik ben het met u eens dat het niet de bedoeling is van hem steeds op te sluiten en dus moet dit probleem nader bekeken worden.
Vriendelijke groeten
beste,dank voor uw reply. Ik zal het eens bespreken met de huisarts. Beagle is een hond dat we geadopteerd hebben toen hij 3 was dus ik weet niet wat hij tevoren allemaal meegemaakt heeft..Mvg,Nath
Heel goed! Ik zou inderdaad eerst de urine eens laten nakijken en zien of er een medische reden is voor het plassen in huis. Indien dit in orde is kan je contact opnemen met een hondengedragstherapeut om het probleem te analyseren op te behandelen.
Veel succes!
Hallo wij hebben een Franse buldog van nu 7 maand hij was 4maand als we hem kochten is proper als we thuis zijn ook in de nacht sta wel 1x op wij gaan slapen rond 11u dan gaat hij plassen ik sta rond een uur of 3 op om nog eens te plassen en dan staan we op om 6u15 en gaat terug plassen in wekend zelfde routine maar dan kruip ik nog een uurt of 2 in bed staan we dan op dan heeft hij wel geplast zelf na 1u al geplast
Als we gaan werken zit hij ongeveer 4u in vm alleen dan soms iets gedaan kom smidags naar huis om uit te laten als zoon de vroegen heeft kom dan twee uurtjes later thuis heeft altijd plasje gedaan zo raar hij neemt wel medicatie voor schimmelinfectie al vanaf we hem kochten heeft ook gardia gehad kan dat ook van dat zijn ? Alvast bedankt
Hallo Sabine,
Ik denk niet dat dat van de medicatie is tegen de schimmelinfectie of dat dat van de giardia is. Wat dan wel de oorzaak is, is zo moeilijk te zeggen. Als u dit graag wilt oplossen kan u altijd een afspraak maken met mij of ik kan u een gedragstherapeut in uw buurt aanraden.
Vriendelijke groeten
Hoi,
We hebben een border van ondertussen 6 maanden. Hij blijft in huis plassen, altijd op dezelfde plaats. We gaan er mee in de tuin gedurende 45 min en hij doet geen plasje maar van zodra hij binnen is plast hij op “zijn” plaatsje (hij vraagt zelf om naar binnen te gaan om te gaan plassen). Een wandeling van 2 uur zonder plassen, bij het binnen komen plast hij op “zijn” plaatsje. We hebben al allerlei zaken geprobeerd van “de truck met de krant op de vloer” tot puppy plasdoeken, boos zijn tijdens het plassen, hem buiten zetten tijdens het plassen…. tot nog toe zonder succes. Hoe krijgen we “de click” er in dat plassen buiten moet? Hij heeft bij ons weten nog nooit buiten geplast.
Hallo,
Als u een hond heeft van 6 maanden die nog nooit buiten heeft geplast, is het hoog tijd om er professionele hulp bij te halen. Ikzelf zit in regio limburg en ik kan u voor andere regio’s collega’s aanraden.
Vriendelijke groeten,
Sedrick
Hallo,
Wij hebben een BC van ongeveer 7 maanden. Ze plast en ontlast nog steeds in huis. We gaan met haar naar buiten en we zeggen dan “pieske doen” en dat lukt ook regelmatig… Maar binnen heeft ze een deel van de keuken waar ze ook gewoon haar behoefte doet. Ze sliep ook in de keuken en bijkeuken maar dat hebben we nu beperkt tot de bijkeuken waar voorlopig niet echt ongelukjes gebeuren, maar nadat ik ze smorgens direct heb buiten gelaten en ze ook gewoon geplast heeft gaat ze 10 min later toch weer plassen en ontlasten op haar plaatsje in de keuken. We worden niet boos op haar en belonen steeds als ze buiten iets doet maar ik heb het gevoel dat dit niet vanzelf opgelost gaat raken … wat kunnen we hier eventueel aan doen ? Wij zijn uit de regio Gent. Vriendelijke groeten Marijn en Arya 😄
Wat ik vergeten zeggen was dat als ze moet plassen ze dit totaal niet aangeeft… maar als ze even buiten is en naar binnen wil geeft ze dit wel aan door te blaffen of eens tegen de ruit te tikken…
Hallo,
Ik zou sowieso de tips in dit artikel toepassen. Elke twee uur met haar naar buiten aan de leiband. Op 1 plaats blijven staan. Goed belonen als ze heeft geplast net op het moment dat ze stopt met plassen. Binnen schoonmaken met het schoonmaakprotocol dat beschreven staat. Indien ze ook redelijk veel drinkt eens laten nakijken bij de dierenarts om zeker te zijn dat er geen medische oorzaak meespeelt.
Indien dat allemaal niet werkt dan raad ik aan om een hondengedragstherapeut in te schakelen. Volgens mij zit Kristel Van Hoey van Petconsulting in uw buurt. Zoniet gaat zij zeker weten wie u wel kan verderhelpen in uw buurt.
Beste,
Onze hond (bijna 9maand) plast steeds binnen wanneer we niet thuis zijn of niet in de zelfde ruimte zijn. Ze weet waar ze wel mag plassen aangezien ze komt vragen om buiten te mogen. Ook als de deur openstaat naar buiten plast ze steeds op de zelfde plaats.
de truc met toilet verplaatsen helpt niet… aangezien ze dan maar naast het toilet plast.
wat kunnen we hieraan doen?
Hallo,
Indien u alle tips in het artikel tevergeefs heeft toegepast raad ik u aan om een hondengedragstherapeut te contacteren om het probleem te analyseren. Ikzelf zit in de regio rond Hasselt. Voor andere regio’s kan u terecht op http://www.diergedragstherapeuten.org
Beste,
We zijn in het bezit van een 3 jarige reu (coton de tulear). Hij is overdag altijd zindelijk maar ‘snachts durft hij regelmatig wel eens een plasje doen. Het zijn kleine plasjes, niet lke nacht, ze ruiken sterk en hij doet ze meestal op dezelfde plek. Hij doet het volgens mij ook met zijn poot omhoog. Is dit markeringsplassen? We zitten wel met twee honden naast ons en poezen. Een van de honden is een niet gesterilliseerde teef. (ze roept (blaft) hem ook regelmatig. Onze hond is niet gecastreerd. Zou een castratie een oplossing zijn?
Hallo,
Dit is niet een vraag die ik zinvol kan beantwoorden op basis van vijf zinnen. De kans is groot dat hij markeert maar de grote vraag is waarom. Ik kan zo aan tien vragen denken waar ik antwoord op moet hebben voor ik nog maar kan beginnen tips te geven.
Ik kan bijgevolg dus ook niet zeggen of castratie een oplossing kan bieden. Indien u dit probleem verder wilt verkennen kan u mij altijd inhuren voor een coaching-sessie via skype of messenger.
Vriendelijke groeten,
Sedrick
Beste ,
Onze reu van 5 maanden plast of ontlast nog steeds niet tijdens de wandelingen..
Hij doet enkel zijn behoefte bij ons op het terras.
Ook geregeld een “ongelukje (?)” op de zetel .. telkens de zelfde plek.
Ook in zijn bench plast hij zijn mandje onder..
we wandelen geregeld op dezelfde tijdstippen.
Moedigen hem altijd aan met dezelfde zin “flinke pipi doen” ( net zoals we zeggen als hij op het terras zijn ding doet.
Wat doen we fout , waarom plast hij niet tijdens wandelingen?
Hallo,
Het kan zijn dat hij een te specifieke voorkeur heeft aangeleerd voor ondergrond om op te plassen.
Het is echter moeilijk te zeggen op basis van uw korte omschrijving welke problemen hier precies spelen.
Indien u dit graag opgelost ziet kan u best contact opnemen met een professional. Ik kan u bijvoorbeeld verderhelpen via skype coaching.
Dag Sedrick,
We hebben nu 2 weken een labradorpup en deze is nu 11 weken oud.
Om het uur gaan we naar de plek waar hij zijn behoefte moet doen en we belonen hem ook telkens met een snoepje en met een enthousiaste reactie dat hij het goed doet. Als we s’avonds tv kijken, moet hij in de keuken blijven, omdat we hem er weg willen houden.
Hij kan steeds buiten, want de deuren staan open. Dan ga ik nog om ongeveer het uur eens naar buiten met hem. Toch plast hij dan stiekem in de keuken in de tussentijd. Kan dit uit protest zijn omdat hij niet bij ons in de living mag of een teken van verlatingsangst of gewoon bang om in het donker buiten te gaan? Kan ik hem misschien best in de bench zetten terwijl we tv kijken en hem dan regelmatig buiten laten? Hij heeft wel de neiging op op onze voeten te komen liggen als hij tussenin slaapt. Hij heeft precies behoefte aan contact om zich niet alleen te voelen. Of ben ik te ongeduldig? Het is een pup afkomstig van een boerderij, waar hij buiten op zand liep en binnenkon in het ren van de teef.
Groeten Danny
Dag Danny,
Voor een pup van 11 weken is het heel tegenintuïtief om alleen naar buiten te gaan. De deuren laten openstaan heeft op dit moment dus nog geen zin. Daarbij moet de pup ook duidelijk weten dat die zijn behoeften buiten moet doen en op 11 weken is dat nog wat teveel gevraagd. Het kan zijn dat er een onderliggend probleem is van niet alleen kunnen zijn of frustratie dat er een barrière tussen de pup en jullie is.
Honden zijn heel sociale dieren dus het is logisch dat een pup contact zoekt met zijn surrogaat-ouders. Is er een speciale reden dat de hond ‘s avonds niet bij jullie mag?
Je kan hem in de bench zetten om te voorkomen dat hij plast en hem dan elk uur buitenlaten om de zindelijkheidstraining te bespoedigen en de voorkeur voor ondergrond heel duidelijk te maken.
Wat ik echter wil voorkomen is dat de hond 2 uur in de bench moet zitten terwijl jullie TV kijken en daarna opnieuw 7 uur in de bench moet omdat jullie gaan slapen.
In elk geval zou ik het nog een week of twee afwachten aangezien de pup nog maar pas in deze nieuwe situatie zit en zich moet aanpassen.
Verder wil ik u ook aanmoedigen om te voldoen aan de sociale behoeften van uw verse puppy.
Veel succes ermee en u mag mij altijd contacteren als het niet lukt!
Hallo
3 maanden geleden adopteerde ik een lief 6-jarig chihuahuareutje in een dierenasiel. Het hondje was samen met vele andere in beslag genomen bij een broodfokker. De diertjes hebben 6 jaar in konijnenhokjes moeten leven. Mijn hondje doet bij het uitlaten, vijf tot zesmaal per dag, telkens flink zijn behoeften in de tuin, maar twee à driemaal per week, vind ik ‘s morgens of overdag toch nog een plasje of hoopje achter de zetel. Ik heb hem nog nooit op heterdaad kunnen betrappen. Hij geeft ook niet aan dat hij naar buiten moet. In de tuin moet ik er steeds op toezien dat hij niet het terras als toilet gebruikt. Ik wil liever geen bench gebruiken, omdat hij zijn hele leven al opgesloten heeft gezeten. Wat kan ik doen? Bedankt!
Hallo,
Om hier een zinnig antwoord op te geven zou er een volledige analyse moeten gebeuren. U mag mij altijd contacteren om een afspraak te maken.
Vriendelijke groeten,
Sedrick
Hallo Sedrick ,onze Weimaraner van 3 en half jaar plast s nachts in huis sinds een aantal weken soms 1 a 2 dagen niet en dan weer een aantal dagen wel . We hebben bij de dierenarts urine binnengebracht dachten mischien een blaasonstekking , maar urine was oke . Ook al geprobeerd na 18 u geen drinken meer te geven , gaat nog plassen voor wij gaan slapen dus normaal 8 uur voor hij weer buiten kan . Wat kunnen we hier aan doen ?
Groetjes Ninne
Hallo,
Als een hond van deze leeftijd plots in huis begint te plassen denk ik ook altijd eerst aan een medische oorzaak. Die is echter uitgesloten. Om hier een zinnig antwoord op te geven zou er een volledige analyse moeten gebeuren. U mag mij altijd contacteren om een afspraak te maken.
Vriendelijke groeten,
Sedrick
Beste, we hebben een cocker springer spaniel van nu 8 maanden oud. Hij is bij ons van toen hij 8 weken was. De zindelijkheidstraining verliep vlot en hij gaat nu steeds zijn behoefte doen op een vaste plek in de tuin. Tot daar dus geen probleem. Wat wel een probleem is, zijn de vreugdeplasjes. Als we zelf thuis komen, vallen de plasjes nog mee. Maar als we klaar staan om te gaan wandelen, spelen met de hond, er bezoek komt, de hond aandacht krijgt, … bedankt hij ons vrolijk met een klein plasje (druppels). Is dit nog normaal gezien zijn jonge leeftijd? Komt dit nog goed? En vooral, kunnen we er iets aan doen?
Hallo,
Gewoonlijk gaan die vreugdeplasjes eruit naar mate hij meer en meer controle krijgt over zijn blaas. Op 8 maanden oud zou dit echter al zo moeten zijn. U kan best geen enkele opwinding toevoegen aan de situatie en hem zo weinig mogelijk aandacht geven in die situaties. Instrueer uw bezoek ook dat ze pas begroeten als de hond gekalmeerd is. De meeste honden hebben op deze leeftijd al volledige controle maar het kan zijn dat het vanzelf nog verbetert in de komende 2 maanden. Als hij het dan nog blijft doen kan u best een professional inschakelen.
Groetjes,
Sedrick
Beste,
Ik heb een weimaraner pup van 4 maanden oud. En ik begrijp iets niet eraan.
S’nachts ligt hij in een bench om te slapen en is hij proper, s’morgens blaft of weent hij om ons aan te tonen dat hij moet plassen en laten we hem dan naar buiten. Overdag als we naar buiten gaan met hem en hem zeggen pipi en kaka doen doet hij dat ook. Maar overdag plast hij ook binnen en soms ook kaka. Zelf gewoon in onze zetel. En nochtans zitten we binnen bij hem. Waarom blaft hij dan nit om naar buiten te gaan? Wat kan ik hieraan doen? moet ik nog geduld hebben of zou er een andere probleem aanwezig zijn? Ik heb ook nog een Witte Herder van 2 jaar oud die binnen slaapt en die is volledig proper en neemt de pup altijd mee naar buiten hij beschouwd hem als zijn zoon.
Hopelijk kan je mij helpen.
Met vriendelijke groeten
Ramon Sibyl
Beste,
Dit klinkt als een onvolledige zindelijkheidstraining. Je pup heeft schijnbaar nog niet geleerd waar die wel en waar die niet zijn behoeften mag doen.
Dus goed blijven trainen en consequent zijn. Het is wel gek dat hij gewoon in de zetel doet. Vanwaar komt de pup?
Groetjes,
Sedrick
Hallo,
Onze Yorkie is 8 jaar oud en sinds ongeveer een jaartje plast hij weer binnen. Het is begonnen met mijn vele buitenlandse zakenreizen. Hij bleef met mijn grote tieners thuis die hem ‘s ochtends, middag en abond maar even in de tuin (tuintje) buitenlieten. Nu zijn we verhuisd en hij begon mooi enkel buiten te plassen tot mijn vorige trip. Sindsdien plast hij steeds meer binnen. Ik ga 2 x dag met hem wandelen en laat hem 2 x kort naar buiten. Toch laat hij minstens 6 plasjes binnen 😟 ook “onderdaan plassen” deed hij altijd, echt altijd bij mij. Ik mag hem niet knuffelen, aaien, meespelen … zonder dat hij erbij plast. Ik heb een soort negergedrag ontwikkeld en peel met hem enkel buiten, aaien doe ik enkel als hij naast mij in de zetel ligt. Dan plast hij niet… als u een gedragstherapeut in de omgeving van Edegem kent, hoor ik het meer dan graag.
Hallo,
Ik kan u van harte Eva Paridaens van Dier & Gedrag aanraden. http://www.huisdiergedrag.be
Warme groeten,
Sedrick
Hallo,
Wij hebben een Bull terriër van 4 jaar. Ze heeft het nog niet makkelijk gehad. Ze komt uit broodfok en heeft t.e.m haar 6 maanden in een kennel geleefd. Na haar vluchtdrang met veel geduld te kunnen oplossen. Hebben we nog steeds 1 resterend probleem. Ze blijft nog steeds ‘s nachts haar behoefte in huis doen. Als we met haar wandelen wil ze ook nooit haar behoefte doen en eenmaal het donker word wil ze niet meer naar buiten gaan. Waar we ook op letten is als ik en men man samen naar boven gaan hebben we de volgende morgen zeker prijs. We zijn ten einde raad en hebben al alles geprobeerd. Nu hebben ze ons aangeraden om haar ‘s avonds mee te nemen naar boven. Om een eventuele verlatingsangst op te lossen.
Heeft u al eens een gedragsdeskundige laten komen?
Ik heb ook problemen
Mijn hond heeft nooit binnen geplast maar nu sinds mijn zoon alleen is gaan wonen en ik moet maar gewoon naar de winkel gaan dan heeft hij binnen geplast wat zou hier het probleem kunnen zijn mijn hond is reeds 8 jaar oud
Gezien de plotse verandering in gedrag gekoppeld aan een veranderende gezinssituatie, zou dit wel eens kunnen gaan om verlatingsgerelateerde problemen.
Hoi,wij hebben een bc van bijna 5 mnd…hier plast ze als ze niet aan de katten kan of als ik naar het toilet ga…wat kan ik hieraan doen want met 4 katten in huis….grrrrrr….ben ten einde raad… ze gaat ook goed buiten en tijdens de wandelingen dus denk dat dit zuiver van frustratie is…
Hallo,
Een jonge border collie en 4 katten. Ik kan mij voorstellen dat dat voor heel wat frustratie zorgt. Ook niet normaal dat de hond het ook doet als u naar het toilet gaat. U kan contact opnemen voor een afspraak via info@kwispeltherapie.be of u kan op http://www.diergedragstherapeuten.org kijken als u niet in regio Limburg woont.
Beste,
We hebben een kleinkeesje gekruist met een pomeriaan gekocht bij mensen die dit hondje zelf thuis gekweekt hebben. Ze was toen we ze kochten tussen 3 en 4 maanden oud, nu is ze er 4 maanden.
Nu zeiden die mensen dat ze al voor 80% ongeveer zindelijk was, wat de eerste 2 dagen ook zo leuk je deed de deur open ze ging buiten plassen en kwam naar binnen.
Wij hebben ook een hondenluik dat we haar hebben doorleren kruipen maar nog steeds zitten we met het probleem dat ze nu plots uit het niets haar behoeftes binnendoet.
We gaan er vaak nog mee naar buiten en we gaan er vaak mee gaan wandelen en moedigen haar aan om te plassen maar dit helpt niet.
Ze wil niet buiten plassen en als ze na dat ze buiten is geweest en terug binnenkomt direct plassen in huis, na 1 minuut binnen te zijn terug plast ze alweer.
Hoe kunnen we dit oplossen?
Mvg
Hallo,
Ik zou u aanraden om het artikel te lezen. Ik plak hier even een stukje:
…De hond die, zonder toezicht, in de tuin wordt gestuurd om te elimineren, al dan niet na er zelf om te vragen. De hond geraakt buiten afgeleid door andere dingen en elimineert niet. Zonder dit in de gaten te hebben wordt hij terug binnengeroepen door de eigenaar. Na enkele minuten voelt hij plots terug de drang om te plassen of te defaeceren en doet dat dan in huis…
Indien u na het lezen en toepassen van de info nog niet verder geraakt dan kan u altijd contact opnemen voor een coaching sessie.
Hallo,
Mijn mama is onlangs gestorven. Daardoor gaan wij haar hondje van 2 jaar adopteren. Hij deed met mama thuis ook nog regelmatig in huis op zijn puppydoek. Maar deze wil ik niet in mijn huis leggen, ik wil dat hij zijn behoefte volledig buiten doet. Hoe begin ik hieraan?
En voor tijdens de nacht, kan ik dat beestje nu ineens opsluiten in een bench? Hij was gewoon voor in de zetel te slapen?
Hallo,
Eigenlijk moet je van voor af aan terug beginnen met de zindelijkheid aangezien deze hond een onvolledige zindelijkheidstraining heeft gehad. Je kan mijn artikel over onzindelijkheid vinden op deze link.
Je kan het hondje niet onmiddellijk opsluiten in een bench. Je moet dit aanleren door een geleidelijk benchtraining te doen.
Vriendelijke groeten,
Sedrick
Beste,
een half jaar geleden adopteerden wij een hond van 2 jaar uit Roemenië. Hoewel hij zelf heel lief was, klikte het helemaal niet met onze andere huisdieren (van hun kant uit, niet van zijn kant). Hij was wel van in het begin zindelijk en heeft geen enkele keer in huis geplast. Na enkele maanden was de situatie hier niet meer houdbaar en is hij door iemand binnen de familie geadopteerd. We hebben de overgang rustig gedaan, eerst een paar keer mee naar daar, dan eens af en toe daar blijven zonder mij erbij, een overnachting… dat ging heel goed.
Een dag na de officiële verhuis, moet het lukken dat hij moeilijk begon te plassen (druppeltjes ipv een straal en veel kleine moeizame plasjes). Uit urineonderzoek bleek een blaasontsteking en struvietkristallen (wel heel weinig). Gevolg: hij plaste binnen. Hij kreeg medicatie en binnenkort speciaalvoer maar ondertussen plast hij weer helemaal normaal, grote plasjes, normale kleur en terug een straal. Alleen: het binnenplassen is niet gestopt.
Hij kan zo goed als constant buiten en binnen en het is zelfs zo dat hij een paar uurtjes buiten kan gelegen hebben of net is gaan wandelen, binnen komt en dan meteen binnen plast. Zijn nieuwe baasjes belonen hem uitgebreid (verbaal, aaien, snoepjes) als hij buiten plast (hij heeft daar ook een vast plekje waar hij bijna altijd gaat) en als hij binnen plast zeggen ze luid “foei” of “nee” en zetten ze hem buiten. Uiteraard plast hij daar niet meteen verder…
Het is ook moeilijk omdat het een grote hond betreft van +40kg dus je kan hem niet zomaar even oppakken tijdens het plassen en buiten zetten. Luidop “nee” zeggen, heeft ook niet meteen als gevolg dat hij stopt. Het is nogal een koppige en zelfstandige hond die niet gauw onder de indruk is. Dus hij plast gewoon verder tot hij klaar is en loopt dan op z’n gemakje weg. Verder luistert hij nochtans wel erg snel als hij iets niet mag (bv. in de zetel springen mag niet: één keer nee zeggen is voldoende). Hij plast wel meestal op dezelfde plekken in huis en doet zelfs moeite om op die plekken te gaan (bv. keukendeur opendoen om daar te gaan plassen, terwijl hij nochtans via de achterdeur gemakkelijker naar buiten kan).
Heeft u advies voor ons?
Hallo,
Mijn advies voor u is om een afspraak te maken. De basis-dingen worden al goed gedaan dus er moet een analyse gebeuren om erachter te komen waarom hij zo gemotiveerd is om in huis te plassen.
Ook zou ik zeker het schoonmaakprotocol zoals beschreven in dit artikel gebruiken. U kan contact opnemen via deze link.
Beste Sedrick,
Wij hebben een teefje van 3 jaar geadopteerd. Toen we ze pas hadden deed ze vaak haar grote boodschap in huis (diarree), en heeft ze 1x in haar mand geplast, nadien zijn we dectios beginnen toepassen en nu slaapt ze ook in een bench. Dat lukt. Echter, haar kussen staat nu buiten en wanneer ik haar deze ochtend buiten liet om te plassen ging ze meteen naar dat kussen om er een plasje op te doen… ik heb haar meteen kunnen corrigeren, maar vind dit toch maar vreemd… ik had eerder ook al gemerkt dat haar kussen niet fris rook en heb het uiteraard steeds telkens gewassen, maar misschien zit de geur in de vulling waardoor ze dit blijft ruiken, zou dat de oorzaak kunnen zijn? Groetjes
Dectios moet zijn: de tips
Hallo Kathleen,
Dat zou inderdaad de oorzaak kunnen zijn. De zwakke geur herinnert haar er dan aan om deze te versterken. Als ze het ook doet bij andere kussens zou het kunnen zijn dat ze een voorkeur heeft voor stof als ondergrond of zijn er ook nog andere opties. Probeer (indien mogelijk) het kussen nog eens volledig te wassen met biotex waspoeder. Als dit niet helpt probeer je een ander kussen. Als ze het dan nog niet doet mag je contact opnemen om hier eens verder op in te gaan.
Beste Sedrick,
We zijn nu weer een tijdje verder. Ondertussen heeft ze geen kussen meer in haar bench.
Ze kan zo perfect een hele nacht zonder te plassen, ook als ze (uitzonderlijk) een hele dag (van 9u tot 15u) in de bench zit, is deze proper.
Ik laat haar ook regelmatig buiten om te plassen. Maar…
Als er ergens een kussentje of een dekentje ligt (en ze is niet tijdig buiten geweest waarschijnlijk) heeft ze erop geplast… Ze houdt dus duidelijk van zachte ondergronden… kan dit verholpen worden denk je? Op zich is ze zindelijk….
Hallo,
Hier kan iets aan gedaan worden. Dit vergt veel inspanning en tijd. Als u hieraan wilt werken kan u een afspraak maken via https://www.kwispeltherapie.be/maak-een-afspraak
Beste,
Wij hebben een border terrier pup die ondertussen 9,5 weken oud is en 1,5 week bij ons is.
Het is een pup met een stamboom die we gehaald hebben bij een thuisfokker die bezeten is door het border terrier ras en met heel veel liefde en aandacht fokt.
De eerste dagen stonden we ‘s nachts eenmaal op om de pup buiten een plasje te laten doen en dit ging goed waardoor op dit moment de pup ‘s nachts kan doorslapen en de bench droog blijft.
Ook overdag doet hij het goed en gebeuren de plasjes en kakjes buiten. Enkel valt het soms voor dat hij overdag (ondanks dat hij bv. een halfuur daarvoor buiten een plasje gedaan heeft) in zijn bench gaat om te plassen…. Dit is meestal op een moment dat hij alleen in de woonkamer is en wij bijvoorbeeld in een andere kamer zijn…
Moeten we ons hierover zorgen maken of zal dit op termijn verdwijnen? Hij doet het immers verder erg goed en beseft denk ik wel wel dat plasjes en kakjes buiten dienen te gebeuren…
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Hallo Lenn,
Ik zou mij hier nog geen zorgen over maken. Op 9,5 weken heeft een hond nog niet voldoende controle over de blaas en nog niet voldoende inzicht in de regels, om zindelijk te zijn.
Het lijkt erop dat jullie heel goed op weg zijn met de zindelijkheidstraining. Nu is het een kwestie van volhouden en consequent zijn.
Pas als die nog steeds niet zindelijk is op 16 weken maken we ons zorgen. Gewoonlijk lukt het rond 11-12 weken.
Goed bezig dus!
Hartelijk dank voor uw snel antwoord.
de pup plas af en toe binnen
beste,
sinds het overlijden van onze oudste hond plast mijn 3 jarige chihuahua terug in huis. hij is nog nooit alleen geweest, de eerste 2 maanden liep hij verloren en was hij lusteloos. doch nu lijkt hij terug speels. ik laat hem op geregelde tijdstippen buiten (waar hij een vaste plaplaats heeft). maar dikwijls komt hij binnen en plast in het midden van de vloer doch op een plaats dat ik het niet onmiddelijk zie. tijdens de nacht plast hij nu op het kussen in zijn bench (de bench staat nogthans open en kan er dus uit) ik weet efkes niet meer wat aanvangen.
Beste Veroniek,
Dat is iets waarvan een analyse moet gedaan worden om een zinvol antwoord op te kunnen geven. Gebruik zeker het schoonmaakprotocol van het artikel. Controleer ook dat hij buiten effectief plast. Als dat in orde is of niet helpt, dan kan u best contact opnemen met een hondengedragstherapeut. Mijn gegevens vind je bij contact.
Wij hebben een mechelse herder (teefje) van bijna 8 jaar. Zij is een werkhond geweest en geniet nu van haar pensioen. De eerste maand ging prima. Echter nu plast zij ineens ‘s nachts in huis. Overdag is er niets aan de hand en kan zij haar plas prima ophouden. Ze wordt 4x per dag minimaal een half uur uitgelaten. Het is een ontzettend lieve hond en heel makkelijk. Wat ook opvalt is dat als er voor haar vreemde mensen binnenkomen dat ze begint te grommen.
Verder is zij erg aanhankelijk.
Wat kan de reden zijn van dit nachtelijk plassen en het grommen bij binnenkomst voor haar vreemde mensen?
Dag Jeannet,
Dat is moeilijk zo te zeggen. Ik heb veel meer informatie nodig om daar een zinvol antwoord op te geven. Aangezien ze overdag zindelijk is, vermoed ik dat de zindelijkheidstraining in orde is maar dat er een andere oorzaak is voor haar nachtelijk plassen.
Eerst en vooral is het heel belangrijk dat ze (als dat nog niet is gebeurd) eens goed wordt nagekeken bij de dierenarts zodat we een medische oorzaak kunnen uitsluiten.
Als het dat niet is mag je altijd een afspraak maken voor een online coaching zodat we het wat verder kunnen uitdiepen en ik je tips en advies kan geven. De werkwijze hiervan kan je hier lezen.
Beste,
Wij hebben sinds 4 weken een nieuwe Franse Bulldog pup (teefje) in huis, zij is nu 3 maanden oud.
Terwijl onze andere Franse Bulldog teef van 5 jaar zindelijk was na 3 weken bij ons te zijn, is het bij deze pup nog niet het geval.
Als we haar buiten laten doet ze al haar behoeften… soms maar 2 druppeltjes.
Wanneer ze dan nog geen 10 minuten terug binnen is laat ze soms al een groot plasje.
Er zijn momenten dat ze ‘s nachts 4 uur aan 1 stuk proper en droog in de bench kan zitten, maar op andere momenten is het na 1 uur al “prijs”.
Wij hebben dit al bij de dierenarts laten onderzoeken op een eventuele blaasontsteking, maar dit was negatief.
Vriendelijke groeten,
Stijn
Hallo,
Onze hond Molly is nu 3 jaar en heeft nooit problemen gehad met plassen op poepen maar sinds 1/2 maanden wilt ze savonds niet meer plassen of poepen en is ze erg bang als ik haar uitlaat (trillen). Als we sochtends beneden komen (6uur) dan ligt alles er (plas en poep) We snappen niet wat ineens haar probleem is.
Beste Juliet,
Bij zo plotse gedragsveranderingen, is de eerste stap… naar de dierenarts gaan. Indien medisch alles in orde is, kan je een afspraak maken voor een online coaching om samen te bekijken hoe we dit kunnen oplossen.
Beste Sedrick,
wij hebben een Jack Russel van 1 jaar. Hij is met 8 weken bij ons gekomen naast onze Grote Zwitserse Sennehond van 4 jaar. Plassen in huis doet Lau niet, maar poepen wel. Altijd in de vroege ochtend. Meestal is het zachte ontlasting omdat hij buiten weer iets heeft zitten vreten, maar het lijkt er wel op dat hij nu langzaam aan gewend is geraakt om in huis te poepen. Hij krijgt om 18:00 uur voor het laatst eten. Wij hebben al alles geprobeerd. Voor 18:00 uur wandelen en dan pas weer om 23:00 of na het eten rond 19:00/20:00 uur en dan weer om 23:00/23:30 uur. Maar dan poept hij dus niet. Vlak voor het vlak na het eten poept hij dan wel maar bij de laatste ronde niet. en toch gebeurd het regelmatig dat hij voor 06:00 uur in huis gepoept heeft. Ik laat ze altijd tussen 06:00 – 07:30 uur in de ochtend uit. Wat kunnen wij doen?
Hoi,
Om dit probleem zinvol aan te pakken heb ik veel meer informatie nodig om een analyse te kunnen doen. Indien je dat wenst, kan je daar altijd een afspraak voor maken.
Je vindt alles over mijn werkwijze en tarieven op https://www.kwispeltherapie.be/werkwijze
Je kan een afspraak maken via https://www.kwispeltherapie.be/maak-een-afspraak
Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Beste Sedrick,
Ik zie dat dit blog al wat verouderd is, maar toch probeer ik mijn vraag te stellen:
Onze dwergteckel is nu 8 maanden oud en mag sinds kort uit de bench als wij gaan slapen of als ze alleen thuis is. Dit ging in eerste instantie goed, maar sinds kort poept ze steeds vaker in huis op dezelfde plek in huis voor de deur. Toen ze jonger was blafte ze wanneer ze moest maar dit doet ze ‘s nachts niet meer. We vinden dit gek omdat de zindelijkheidstraining eigenlijk heel goed ging en hier een maand geleden nog geen sprake van was.
Heeft u misschien een tip?
Dag Linda,
Als dat enkel gebeurt als jullie afwezig zijn en telkens op dezelfde plek, namelijk aan de deur, kan het goed zijn dat het hier te maken heeft met verlatingsgerelateerde problemen.
Mijn tip is om een hondengedragsprofessional onder de arm te nemen. Je kan mij contacteren of een hondengedragsprofessional bij jouw in de buurt zoeken.
Succes!
Beste.
Ik stel deze vraag voor een vriendin van mij die heeft een steford gered uit een gezin waar die werd mis handeld ze heeft deze nu ongeveer 5 maand in huis nu na 2 maand heeft die in de bedden geplast nu deze week alleen all weer in een bed en nog is in de zetel ook de hond is onder tussen 9 jaar men vraag was dus of dit met iets te maken kan hebben door zen verleden
Dag Kris,
Kort antwoord? Geen idee
Lang antwoord: Ik doe gewoonlijk een analyse van 1,5 uur of soms zelfs langer, om erachter te komen wat de oorzaak is. Op basis van deze info kan ik dus geen conclusies trekken. Kan het te maken hebben met het verleden? Ja? Is dat ook het geval in deze situatie? Geen idee.
Als een oudere hond plots onzindelijk is, adviseer ik wel om eerst en vooral naar de dierenarts te gaan. Het kan een medisch probleem zijn en dan is dat zo opgelost.
Veel succes
Beste….
Ik ben radeloos,onze hond een teefje van 10mnd kan waarschijnlijk haar plas geen 8 uur ophouden, het ging eerder redelijk goed met af en toe een ongelukje, maar de laatste 3 mnd vind ik elke ochtend een flink plasje en vaak ook nog een drol. Ze wordt nog na 24.00u uitgelaten en ik sta voor 8 uur op, als mijn man vroege dienst heeft laat hij haar om 5 uur even uit en dan gaat het wel de hele week goed. Daar kunnen we toch geen gewoonte van maken naar mijn mening en hoop op een oplossing van uw kant
Dag Sylvia,
Als je de tekst hebt gelezen en toegepast, zonder resultaat, raad ik je aan om contact op te nemen voor een gedragsconsult. Vaak zijn dit complexe problemen met verschillende factoren. Als ik een analyse doe, ben ik daar gewoonlijk 1,5 uur mee bezig. Ik kan dus op basis van jouw informatie, geen advies geven.
Je kan mijn werkwijze en tarieven vinden op https://www.kwispeltherapie.be/werkwijze/#gedragsprobleem
Beste,
Mijn zoon heeft een shiba van 3 jaar, niet gecastreerd. Hij gaat samenwonen met iemand die een teckel heeft, wel gecastreerd. Wat is de beste manier om te verhinderen dat de shiba overal in het huis zijn terrein afbakent ? De honden zullen elkaar afwisselen en elkaar in principe niet zien. Maar ze zullen elkaar wel ruiken. Alvast heel erg bedankt om hier op te antwoorden want vinden hier eigenlijk nergens info over.
Beste Katja,
Om zinvol op je vraag te antwoorden, moet ik weten waarom de shiba markeert. Want dat kan verschillende motivaties hebben en die hebben niet altijd te maken met gecastreerd of niet gecastreerd. Vandaar dat gedragstherapeuten een analyse uitvoeren vooraleer ze adviezen kunnen verstrekken.
Moest het zijn dat het probleem zich voordoet, stel ik voor dat je zoon contact opneemt met mij.
Kwispelende groetjes,
Sedrick
Beste,
Onze dwergpoedel is nu 13 maanden. We hebben hem van bij mensen thuis toen hij 10 weken was. Hij zit dag en nacht los in huis en is zindelijk geweest. Nu we een andere job hebben zijn we een uurtje langer weg. Als we dan thuis komen vinden wij bijna dagelijks een plasje aan de andere kant van de woonkamer. Hoe kunnen we dit terug voorkomen?