Over mij

 

Expertise

Ik heb mijn diploma in Applied Animal Behviour behaald aan de universiteit Odisee. Sindsdien laat ik mij ook voortdurend bijscholen door nationale en internationale sprekers. Zo kan ik mij baseren op de laatste nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde, inzichten in hondengedrag. Een lijst van mijn bijscholingen vind je hier. Ik ben ook geaccrediteerd lid van vzw Vereniging voor Diergedragsprofessionals.

Beloningsgericht

Een hond wordt nog te vaak opgevoed met behulp van (positieve) straf. Het is ondertussen echter duidelijk dat men de beste en meest langdurige resultaten verkrijgt door beloningsgericht te trainen. Ik gebruik deze technieken dus ook om een blijvend resultaat te verkrijgen en de band tussen mens en hond te verbeteren.

Medisch

Soms kan het zijn dat een medisch probleem de oorzaak is van een gedragsprobleem. In dat geval moet het medisch probleem eerst aangepakt worden. Ik heb 12 jaar ervaring als dierenartsassistent waardoor ik een goed begrip heb van eventuele medische problemen. Ik werk nauw samen met uw dierenarts om tot een goed resultaat te komen. 

Al zolang ik mij kan herinneren, heb ik honden in mijn leven gehad. Mijn eerste hond was Onyx, een grote Zwitserse Sennenhond. Hij was één van mijn beste vrienden toen ik opgroeide. Sindsdien hebben Raya, Luna, Dropje, Grace, Faro, Mable, Zarko, Enzo en Britt mij voortdurend herinnert aan de geneugten des levens. Ik heb dus heel wat praktische ervaring met samenleven met honden.

Tijdens mijn Bachelor in dierenzorg en toegepaste dierkunde (zoals het toen nog heette) heb ik een stage in Zuid-Afrika mogen doen. Zowel in de dierentuin van Pretoria als in het Mokopane Biodiversity Conservation Centre. Daar heb ik zeer veel dierengedrag kunnen waarnemen. Ik heb het genoegen gehad een dwergnijlpaard, genaamd “Marmite”, te trainen. Dankzij training heb ik haar welzijn aanzienlijk kunnen verbeteren. Het besef dat ik met gedragstraining iets kon betekenen voor het leven van dit wild en potentieel gevaarlijk dier, was onbeschrijfelijk. Dit was het moment dat het voor mij allemaal klikte. Hier wou ik mijn beroep van maken!

Zo ben ik dan terechtgekomen bij het Postgraduaat in toegepast diergedrag waar ik enorm veel heb bijgeleerd op gebied van dierengedrag en meer specifiek hondengedrag. Het is de enige richting in België die internationaal erkend is bij andere universitaire instellingen. Sindsdien ben ik mij blijven bijscholen op het gebied van hondengedrag. Wie hierin is geïnteresseerd kan mijn lijst met bijscholingen hier vinden.

Ik ben in februari van 2011 het bedrijf “kwispeltherapie” gestart in bijberoep. Ondertussen ben ik voltijds hondengedragsdeskundige. Ik ben voornamelijk actief in Limburg en mijn uitvalsbasis is Hasselt. Dat gezegd zijnde doe ik ook online coachings waarbij ik mensen ver buiten Limburg kan verderhelpen. Mijn werkwijze en tarieven vind je hier. Daar leg ik uitgebreid uit hoe alles in zijn werk gaat. Het bedrijf is ondertussen uitgebreid met een webshop (waar je oa. vele dingen kan vinden die ik regelmatig aanraad) en huiselijke hondenopvang kwispelvakantie.

Last but not least ben ik ook stichtend lid en voorzitter van vzw Vereniging voor Diergedragsprofessionals. Deze vereniging brengt gedragstherapeuten, gedragsdierenartsen en gedragscoaches die met huisdieren werken samen om te netwerken, bij te scholen en elkaar te versterken. Ons doel is eigenaars zo goed mogelijk, en indien nodig multidisciplinair, te helpen met ongewenst gedrag en gedragsproblemen. On ultiem doel is het beroep tot een hoger niveau te tillen en het welzijn van huisdieren te verbeteren.