Geen interesse in het waarom? Ga onmiddellijk naar de calculator.

P1000013Als je vraagt hoe oud jouw hond is krijg je waarschijnlijk de reactie dat je zijn leeftijd X7 moet doen. Dat is de formule die het meest wordt gebruikt om te bereken hoe oud jouw hond is. Zeker naar mate je hond ouder wordt begint deze vraag meer en meer relevant te worden. Je begint je af te vragen hoeveel tijd hij/zij nog over heeft. De oudste honden ter wereld zitten bijna allemaal ver over de 20 jaar. 20 X 7 = 140. De oudst gekende mens is Jeanne Calment. Zij was 122 jaar toen zij stierf in 1997.

Zoals je al kan zien, kloppen onze omrekeningen dus niet helemaal.

Er bestaan enorme onderlinge verschillen tussen de rassen. Een cane corso valt nog moeilijk te vergelijken met een dwergchihuahua. Dit heeft ook zijn impact op de leeftijdsverwachting en dus accurate omzetting naar mensenjaren.

Dr. Kate Creevy legt uit: “Kleine honden bereiken sneller zowel reproductieve als skeletale maturiteit dan grote rassen. Eens zij deze volwassenheid hebben bereikt leven zij langer dan grote honden.” Een kleine hond is dus erg snel volwassen en leeft dan nog een lange tijd (als het lot dit toelaat).
IMG_9912Een grote hond daarentegen doet er soms 2 jaar over om volledig te volgroeien en leeft vervolgens nog maar 4 of 5 jaar in sommige gevallen.

Dit betekent dus dat een kleine hond, ouder is in mensenjaren dan een grote hond op 2 jaar leeftijd (omdat die sneller volwassen is), maar jonger dan dezelfde hond op 5 jaar. Doordenkertje…

BBC heeft de moeite genomen om de veroudering van verschillende rassen in kaart te brengen. Ik heb op basis hiervan een handige calculator gemaakt.

*UPDATE* Wetenschappers van het Dog Aging project hebben het verouderingsproces van labradors bestudeerd. Als je hierin geïnteresseerd bent kan je er hier meer over lezen. Dankzij deze nieuwe informatie is er ook een nieuwe formule om de ouderdom van labradors te berekenen. Verder onderzoek op andere rassen moet uitwijzen of deze formule ook op hen van toepassing is.Voorlopig blijf ik dus onderstaande calculator aanraden. Als er meer geweten is over de verschillende rassen pas ik deze ook aan.


Calculator “Hoe oud is jouw hond (in mensenjaren)”

Indien uw ras er nog niet tussenstaat, kies dan in de keuzelijst voor –klein–, –middelgroot– of –groot–.
Deze opties geven u bij benadering de correcte leeftijd voor de grootte van uw dier.

 

Met jouw steun kan ik meer content maken zoals dit artikel en op die manier nog meer mensen en hun honden bereiken. Het ultieme doel? Gelukkige honden en mensen.

Wil jij mij helpen om dit doel te bereiken? Heb je al wat gehad aan mijn content tot nu toe? Overweeg dan mij te steunen op Ko-fi.

Mij steunen kan ook zonder een eurocent uit te geven door dit artikel te delen.