Het jaar loopt alweer op zijn einde en nieuwjaar komt eraan. Dat betekent heel veel gezelligheid, hapjes, goede voornemens maar ook….vuurwerk. Hoewel dit zo mooi kan zijn, hebben heel wat honden en andere dieren angst voor vuurwerk.

Heeft jouw hond daar ook last van? Hij/zij is zeker niet alleen! Uit verschillende studies blijkt dat ongeveer 49% van alle honden, minstens één angstsignaal laat zien bij het horen van vuurwerk. Een studie uit 2013 gaf aan dat ongeveer 25% van honden er serieus last van hebben.

Gelukkig zijn er heel wat dingen die je nu nog kan doen om nieuwjaar meer comfortabel te maken voor jouw trouwe vriend. Hier zijn mijn 11  tips:

angst voor vuurwerk bij de hond
    1. Straf je hond NIET als die angstig is! Een emotie zoals angst, kan je niet verminderen door dit te bestraffen. Denk aan jezelf en je eigen angsten. Als jij angstig bent omdat je niet kan ontsnappen aan een reuzespin of een zwerm wespen, ga jij dan minder angstig zijn als ik tegen je begin te roepen en je een mep geef? Ik denk het niet…Bovendien breek je daarmee de vertrouwensband en voeg je alleen maar onaangename prikkels toe aan een al zeer onaangename situatie. Dit kan de angstreactie van jouw hond op dat moment alleen maar erger maken. Wat het zeker niet gaat doen, is hem afleren om angstig te zijn. Integendeel.

 

    1. Negeer je hond NIET. Dit wordt jammer genoeg nog steeds regelmatig aangeraden. Men gaat ervan uit dat, als je honden aandacht geeft als zij angstig zijn, je hen juist beloont voor hun ‘ongewenst’ gedrag.
      Als er één ding is dat je onthoudt uit deze blog, wil ik dat het dit is. Angst kan je NIET belonen. Zo werken de hersenen van jouw hond niet. Als jouw hond angstig is, gaat die in overlevingsmodus. Als die daarin zit, zijn alle processen geactiveerd die nodig zijn om te overleven. Dan is jouw hond echt niet bezig met “oh, als ik heel angstig ben, dan krijg ik veel aandacht. Ik denk dat ik vaker ga vrezen voor mijn leven”.Stel, je baby is aan het wenen omdat hij zich net heeft verschoten. Er was een ballon naast hem ontploft of er stond een heel enge clown naast hem (ik heb geen schrik van clowns hoor 😅) Ga je hem dan ook laten wenen omdat je hem anders leert dat hij jouw aandacht krijgt als hij doodsangsten uitstaat? Ik hoop echt dat je antwoord NEE is. Je gaat jouw baby troosten en geborgenheid, veiligheid en steun geven.Een ‘veilige hechting’ is enorm van belang voor de sociale ontwikkeling van kinderen maar ook van honden. Als je je hond op het moment dat hij je het hardste nodig heeft, gaat negeren, dan geeft dat een breuk in de relatie tussen jou en jouw hond. En aangezien hij dit gedrag (het negeren) van jou niet gewoon is (veronderstel ik), gaat hij zich nog meer opjagen.Wat moet je dan wel doen? Steun je hond met je aanwezigheid. Als je hond zich comfortabeler voelt door zijn hoofd op jouw schoen of op jouw schoot te leggen, sta dit dan toe. Als je hond dit prettig vindt, streel hem dan langzaam. Ga niet overdreven troosten of de hond toespreken, want dit kan hem juist extra nerveus maken. En dat brengt mij bij mijn volgende punt.

 

    1. Blijf kalm! Honden zijn sociale dieren en zoeken naar informatie in hun omgeving bij gezinsleden. Als jij rustig blijft, zal je hond dit gedeeltelijk overnemen. Als jij je ook zit op te jagen en gespannen bent, kan dit voor je hond bevestigen dat er wel degelijk iets is om angstig voor te zijn. 

 

    1. Zet de radio of TV aan op een normaal volume. Dit is om het contrast tussen de knallen en het omgevingsgeluid te verminderen. Als het doodstil is en er ploft ineens een ballon achter je, dan zal je je verschieten. Als Metallica loeihard aan het spelen is op de radio en diezelfde ballon ploft achter je, dan zal dit veel minder impact hebben. Zorg er wel voor dat je hond zeker geen problemen heeft met de muziek zelf. Onderzoek heeft aangetoond dat praatradio, podcasts of klassieke muziek, honden in een kennelomgeving kunnen kalmeren. Maar honden zijn individuen en ontwikkelen hun eigen voorkeuren, er zijn honden gekend die een beter effect hebben van reggae, lounge of zelfs Metal 😉.

 

    1. Doe ramen, deuren en gordijnen dicht. We willen zo veel mogelijk geluid en lichtflitsen buiten houden. Daarnaast willen we kost wat kost vermijden dat de hond kan ontsnappen. Zorg er ook voor dat hij zeker zijn identificatie-tags aanheeft en gechipt is in het geval hij toch zou kunnen ontsnappen. Controleer ook even bij de chipdatabank DogID of je chipgegevens openbaar staan, zodat jij als eigenaar sneller kan opgezocht en gecontacteerd worden. Dierenartsen, asielen en politie zullen altijd toegang hebben tot je gegevens

 

    1. Voorzie vluchtwegen in huis. Als mens zijn we vaak geneigd om allemaal rond de hond te gaan zitten als hij heel angstig is. Of bij hem in zijn mand te kruipen en hem stevig vast te pakken. Dit beperkt de hond echter in zijn vluchtmogelijkheden en kan de angst verergeren. Zorg er dus voor dat je hond altijd de keuze heeft om zich te verplaatsen naar waar hij wilt in de kamer. Dat wilt dus ook zeggen dat je hem niet opsluit in zijn bench.

 

    1. Probeer je hond af te leiden met spel. Als je hond ongemakkelijk is maar niet echt angstig, dan kan hij zich soms laten verleiden met spel. Als dit het geval is, kan je hem afleiden met spel. Dit zorgt er ook nog eens voor dat er juist een positieve ervaring wordt gekoppeld aan het vuurwerk.

 

    1. Kamers met weinig ramen dragen meestal de voorkeur. Honden verkiezen de badkamer of de kelder vaak tijdens vuurwerk. Dit komt omdat er typisch gezien kleine ramen of geen ramen zijn in deze ruimtes. Hoe groter het raam, het sterker de geluidsgolven zich kunnen voortplanten.

 

    1. Laat je hond niet alleen. Als je weet dat je hond angst heeft voor vuurwerk, laat hem dan niet alleen! Veel honden doen het beter als de eigenaar aanwezig is. Daarbij kan je hond ook hele gekke dingen doen in zijn paniek. Hij kan zichzelf ernstig verwonden of dingen in huis vernielen in een poging te ontsnappen.

 

    1. Geef GEEN medicatie met als actieve stof acepromazine! Bij sommige honden is medicamenteuze ondersteuning nodig maar wat je ook geeft, geef GEEN acepromazine. Waarom lees je in mijn artikel ‘Wat je moet weten over kalmeertabletten voor je hond bij nieuwjaar’.

 

  1. Ik heb nog veel meer tips om jouw hond zijn angst voor vuurwerk te verlichten, maar nog belangrijker kan ik je leren hoe je jouw hond kan helpen deze angst te overwinnen.
    Jij kan tegen volgend jaar samen genieten van nieuwjaar of je kan de optie hebben om nieuwjaar ergens anders te vieren.

     

    Hoe? Met behulp van mijn splinternieuwe online mini-cursus.

    Op ongeveer 2 uur ben je gewapend met alle kennis die je nodig hebt om het verschil te maken voor jouw hond. En omdat jij de moeite hebt gedaan om dit artikel te lezen, krijg je maar liefst 30 euro korting met de couponcode WTGB2023

    Wil je meer info? Neem hier een kijkje!