‘Los’ is onmisbaar in je arsenaal

Als je hond net een ranzige hamburger in de mond heeft genomen op de wandeling tijdens een onbewaakt moment, wat zou je dan willen dat je hond goed kan? “Los”

Wanneer je hond een gevaarlijk voorwerp heeft gepikt van de salontafel, wat zou je dan graag willen kunnen vragen? “Los”

Als je hond een speeltje van de kinderen heeft gestolen, hoe krijg je dat dan terug? “Los”

Wanneer je hond een heerlijke saté heeft ‘geleend’ van de barbeque, wat kan je dan honderden euro’s uitsparen? “Los”

Het commando ‘los’ is onmisbaar in je arsenaal. Maar hoe leer je dat betrouwbaar aan? Dat leer je in de blog van deze maand!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikels, promo’s in de webshop, webinars, evenementen, etc. en elke maand bijleren over hondengedrag? Abonneer je dan op de kwispelmail (nee, ik ga nooit stoppen met overal kwispel voor te zetten). Je krijgt automatisch mijn trainingstips toegestuurd om je training sneller en preciezer te laten verlopen. Al deze tips zijn ook van toepassing op het aanleren van ‘los’ en zullen niet worden besproken in dit artikel.

Ik ben het al vaak tegengekomen. De hond kan iets bemachtigen en vervolgens gaat hij lopen omdat het anders afgepakt wordt. Als je in de buurt komt begint hij te grommen omdat het object zoveel waarde heeft voor hem OF hij slikt het snel door zodat jij er niet meer aan kan. Maar soms gaat dat over een scherpe potlood, een satéstok, een sok of iets giftig. Dat kan dus leiden tot zeer gevaarlijke situaties waarbij spoedeisende diergeneeskundige hulp nodig is.

Anderzijds zijn er ook honden die met waardevolle dingen gaan lopen omdat dat de enige betrouwbare manier is om aandacht te krijgen (hallo afstandsbediening). “Misschien speelt mijn hooman dan zelfs een leuk achtervolgspelletje met mij!” zie je hem bijna denken.

Als het gaat over dingen die niet stuk mogen of dingen die gevaarlijk zijn voor de hond, dan is het absoluut essentieel om een goede ‘los’ in je arsenaal te hebben.

hond laat schoen niet los

Los: Stap 1

The name of the game is ruilen. Het liefste leer ik dit aan binnen spel omdat je dan motivatie en tempo makkelijk hoog houdt. Is je hond extreem gefocused op bepaalde speeltjes? Zoek dan iets waar hij minder voor gemotiveerd is.
Je kiest twee identieke speeltjes waar je hond graag achteraan gaat. De puller is hier ideaal voor.

  • Gooi speeltje A
  • Als je hond terugkomt met dat speeltje, hou dan speeltje B duidelijk zichtbaar klaar in gooipositie
  • Wacht tot je hond speeltje A uit zijn mond laat vallen
  • Zeg onmiddellijk ‘goed zo’ en gooi speeltje B weg (liefst nog voor speeltje A de grond raakt)
  • Herhaal
  • Herhaal nog wat
  • Jip, associaties worden alleen maar gemaakt door herhaling dus…. herhaal!

Laat jouw hond 8 tot 9 van de 10 keer het speeltje snel en gewillig vallen in afwachting van de volgende? Pas dan kan je verder naar stap 2

 

Los: Stap 2

Als je hond betrouwbaar het speeltje loslaat als je het andere laat zien, dan pas ga je er het commando ‘los’ aan plakken.

Je zegt ‘los’ net voor jouw hond het speeltje gaat lossen. Doordat je dit keer op keer hebt geoefend in stap 1, heb je daar al een soort van 6de zintuig voor ontwikkeld. Je weet dus bij benadering zeer goed wanneer hij dat gaat lossen.

Sommige honden zijn erg spaarzaam met hun energie en lossen al voordat ze bij jou zijn, in de hoop dat ze op die manier wat meters kunnen uitsparen. Andere honden laten pas los als ze bij jou zijn en het andere speeltje zien verschijnen.
Er zijn ook honden die het enorm moeilijk hebben met het speeltje loslaten. Die zullen er iets langer over doen in het begin. Je merkt dat ze hun grip beginnen lossen en soms volgen er ook een serie kleine beetjes. De tweestrijd is dan heel erg zichtbaar. Hij wilt achter het volgende aan en moet daarvoor dit speeltje lossen, maar zijn kaken willen zo graag dit speeltje vasthouden. Wees geduldig en beloon onmiddellijk met het gooien van het volgende speeltje als hij uiteindelijk lost. Dit wordt makkelijker en makkelijker voor jouw hond.

Ook hier is herhaling de sleutel!

Hond laat riem niet los

Los: Stap 3

Hou speeltje B niet meer in gooi-positie maar hou deze enkel klaar in het zicht.

Vraag ‘los’. Als jouw hond speeltje A lost, dan zeg je ‘goed zo’ en gooi je speeltje B terug weg. Denk aan je timing!

Los: Stap 4

Laat speeltje B niet meer zien. De rest blijft hetzelfde.

Los: Stap 5

Zeg ‘goed zo’ als hij heeft gelost en laat speeltje B zien.

Gooi speeltje B niet weg maar pak speeltje A op en gooi dat weg.

Los: Stap 6

Nu kan je de oefening doen met één speeltje!

Los: Stap 7

Als je die eerste 6 stappen hebt doorlopen, ga je het woordje ‘los’ toepassen in andere situaties en met andere speeltjes. Is hij aan het spelen met een bal/trektouw/plastic fles/… zeg dan ‘los’. Beloon elke keer hij dit doet met een snoepje of spel.

Los: Stap 8

In stap 8 is het belangrijk om het woordje ‘los’ te gaan generaliseren buiten de speel-context. Je gaat het nu dus ook toepassen met een kauwbot, kauwlap en in situaties waarin hij iets vastheeft dat geen speelgoed is (zakdoek, pantoffel, speelgoed van de kinderen,…) Beloon elke keer! Zelfs als hij het commando goed kent, moet je elke keer belonen om het commando betrouwbaar te houden.

Kanttekening: Slimme honden kunnen ontdekken dat ze aan eten of aandacht kunnen geraken door dingen te stelen en deze vervolgens bij jou aan te bieden en te lossen. Je herkent het echter vaak duidelijk in hun gedrag dat ze het met die bedoeling doen. Het is belangrijk om dat niet te bekrachtigen.

Dat wil dus ook zeggen dat je tot deze stap, het woord ‘los’ nog niet gebruikt in moeilijke situaties omdat de kans dan te klein is dat hij het gaat doen. Door dat te doen zou je de waarde van het commando verminderen.

Wat als hij het niet doet?

Er zijn vele redenen voor het niet lossen. Vaak heeft het te maken met motivatie of te snel willen gaan.

Als je vastzit, neem dan een stapje terug. Wil je hond het speelgoed absoluut niet lossen? Zoek dan speelgoed waar hij minder voor gemotiveerd is. Honden hebben vaak sterke voorkeuren en als je start met zijn favoriete speelgoedje, ga je het jezelf heel moeilijk maken. Dat speelgoedje is iets waar je naar opbouwt.

Aan de slag

Nu weet je hoe het moet. Dus doe het! Implementeren is hoe je hond het zal leren.

Gebruik #kwispeltherapielosblog op facebook of instagram om mij jouw vooruitgang te laten zien en of tag mijn pagina. Je hebt alvast één cheerleader 📣