Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Het domineert het nieuws en heeft voor zeer strenge (terechte) maatregelen gezorgd. Je zou denken dat onze honden de grote winnaars zijn in dit verhaal. De baasjes werken van thuis of zitten in quarantaine. Heerlijk toch! Dat betekent ook dat er nu ineens meer mensen in huis zijn voor een langere tijd dan gewoonlijk. Er zijn een aantal dingen waar je best op kan letten om problemen te voorkomen.

Routine

Probeer dezelfde routine aan te houden als gewoonlijk. Honden vinden hun comfort in structuur en voorspelbaarheid. Er is nu heel wat verandert dus routine geeft een goede houvast. Geef op dezelfde momenten eten, plan de plaspauzes rond dezelfde tijdstippen en ga wandelen rond dezelfde tijd als voordien. Niemand verbied je een extra wandeling in te lassen.

Aandacht

Het is heel verleidelijk je hond nu hopen aandacht te geven, ik weet het. Je kan ook veel troost vinden bij je hond en samen met je hond vechten tegen de verveling.
Maar er is een keerzijde. Je hond krijgt ineens voortdurend aandacht en stimulatie. Iedereen is thuis en de sociale behoeften van de hond worden meer dan voldaan. En dan…..moet je terug gaan werken. Je hond gaat van altijd-aandacht-beschikbaar naar 8-of-meer-uur-alleen. Dat kan voor verlatingsgerelateerde problemen zorgen.

Je mag zeker aandacht geven en wat meer activiteiten doen met je hond. Zorg er wel voor dat hij niet altijd aandacht kan krijgen als hij erom vraagt en bouw momenten in dat hij zelfstandig kan spelen. Zie er ook op toe dat hij regelmatig rust.

 

Veilige plaats

Honden hebben ook rust nodig. Zorg ervoor dat je hond een veilige plaats heeft zoals een mand of een bench die altijd openstaat. Spreek met het hele gezin af dat als hij daarin ligt, iedereen hem gerust laat. Op die manier kan je hond ervoor kiezen op zijn plaats te gaan liggen en te genieten van wat heerlijke me-time.
Onlangs ben ik met de familie naar centerparks geweest. 3 gezinnen: 6 volwassenen en 3 kleine kinderen. Ik heb mij rot geamuseerd maar ik was ook heel blij dat ik af en toe mij kon terugtrekken op mijn kamer. Voor je hond is dat niet anders.

Altijd toezicht bij kleine kinderen en honden

De grootste risico-groep voor hondenbeten zijn jonge kinderen rond 5 jaar. In de meeste gevallen worden ze dan ook nog eens in huis gebeten op een moment dat er geen actief toezicht is. Gewoonlijk wordt de beet uitgelokt door een handeling van het kind. Zie je hoe dit een probleem kan zijn in deze tijden?
Daarom is het belangrijk om ALTIJD actief toezicht te houden als je kind met je hond aan het spelen is. Lukt het even niet om toezicht te houden? Werk dan met barrières en/of babyhekjes om hen gescheiden te houden van elkaar.

Je kan kinderen ook leren dat ze de hond niet mogen benaderen en/of lastigvallen als die ligt of zit. Leer hen hoe ze de hond naar zich toe kunnen roepen. Als die komt, kunnen ze leuk spelen of knuffelen (onder toezicht). Als hij blijft liggen dan moeten ze hem gerust laten.

Interessante activiteiten die je normaal niet thuis doet

Het kan zijn dat je hond je ineens dingen gaat zien doen, die hij nog niet veel heeft gezien. Het kan zijn dat je thuis gaat fitnessen in plaats van in de gym of dat je je yoga-sessie van thuis uit doet. Voor sommige honden kan dit zeer interessant en leuk zijn. Andere honden worden hier enorm nerveus van en kunnen erg irritant gaan doen. Je wilt niet bereden worden tijdens de downward facing dog, geloof mij 🤣 Als het dus een probleem is kan je ook best werken met barrières of babyhekjes om frustraties langs beide kanten te voorkomen.

Activiteiten om je hond bezig te houden

Het kan zijn dat je wat minder vaak en wat minder lang gaat wandelen met je hond. Je hond moet echter nog steeds evenveel energie kwijt. Hieronder een aantal ideetjes om je hond toch bezig te houden:

Spel

Spel is een goede uitlaatklep voor opgekropte energie, het stelt je hond ook in staat normaal gedrag te oefenen en versterkt de band tussen jou en je hond.
Je kan hier alles over lezen in het artikel ‘de wondere wereld van spel bij honden’

Zoekspelletjes

Zoekspelletjes zijn heel leuk om samen met je hond te doen en hier kunnen ze ook behoorlijk wat energie in kwijt. Je begint gemakkelijk. Plaats een aantal hoopjes brokjes of snoepjes rond de kamer in het zicht van je hond terwijl hij blijft zitten. (Als hij nog niet kan blijven op commando kan je dit aanleren). Geef hem vervolgens vrij en moedig hem aan. Als hij het moeilijk heeft kan je wijzen.
Dan ga je het hoopje kleiner maken tot uiteindelijk maar 1 brokje/snoepje. Zorg er wel voor dat er hier en daar toch nog een ‘jackpot’ te verdienen valt.
Als hij doorheeft waarvoor hij aan het werken is en wat de bedoeling is, kan je de snoepjes ook echt gaan verstoppen. In het gras is dat nog een stuk moeilijker en moet je hond echt gebruik maken van zijn wonderbaarlijke neus. Een snuffelmat kan je hier ook voor gebruiken. Ze kunnen er echt veel tijd en energie in kwijt.

Hersenspelletjes

Je kan puzzels voor je hond kopen waarbij ze iets moeten opheffen of verschuiven om aan eten te geraken. Je kan echter ook veel dingen zelf maken. Lees mijn artikel ‘Hersenspelletjes: Verrijk de geest van je hond en pluk de vruchten’ voor meer informatie

Er zijn nu trouwens mooie kortingen op de nina ottosson speeltjes in onze webshop.

Training

Leer je hond eens een nieuw gedrag op commando. Het geeft hem een uitdaging. Hij moet namelijk uitzoeken wat die nu precies moet doen om die beloning te kunnen krijgen. Ook hier kunnen ze veel energie in kwijt en je hebt er samen ook nog veel lol aan! Een aantal ideetjes:

 

  • Leer een handtarget aan. Deze moet hij uiteindelijk blijven aanraken tot je ‘goed zo’ of ‘vrij’ zegt. Zeer handig voor bij de dierenarts bijvoorbeeld
  • ‘High five’ of ‘vuistje’ is meestal een winnaar op feestjes. Zeker als je hond er nog een nonchalante blik bij trekt
  • ‘Plaats’, doel is om uiteindelijk van overal in de kamer je hond op zijn plaats te kunnen sturen waar die moet blijven tot hij ‘vrij’ krijgt
  • ‘Speel dood’ is al wat moeilijker om aan te leren maar zooooo bevredigend als het lukt. Bonuspunten als je als commando een schietgebaar aanleert!

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt onmiddellijk mijn 13 beste trainingstips toegestuurd in je mailbox. Daar kan je onmiddellijk mee aan de slag.

Wil je meer weten over COVID-19 en huisdieren? Collega Sylvie Llana van MEOWdeluxe heeft een schitterende samenvatting gemaakt over alle beschikbare informatie rond COVID-19 en onze huisdieren. Daar staan trouwens ook tips in voor katten die ineens worden geconfronteerd met een full house. Zeker het lezen waard!