Dieren hebben een natuurlijke behoefte aan activiteit. Het zit ingebakken in het dier. Honden zijn niet anders. Deze behoefte is er omdat ze in het wild moeten jagen en zoeken naar eten, vechten met rivaliserende groepen, zich moeten voortplanten, pups verzorgen, spelen,…

Alleen al het feit dat ze niet meer moeten werken voor hun eten, brandt al een enorm gat in hun gewoonlijke tijdsbesteding.

Vroeger bleef er gewoonlijk iemand thuis en had de hond regelmatig toegang tot spelmomenten, aandacht,… Ook hadden honden vroeger vaker een taak. Ze moesten mee op jacht, ze moesten de melkkar trekken, schapen hoeden, etc. Nu worden honden in de meeste gevallen gewoon gehouden als gezelschapsdieren. Zij wonen ook vaker op kleinere oppervlakten en maar al te vaak gaan beide ‘ouders’ werken. In ons drukke leven is er soms zelfs weinig tijd voor de hond als we dan thuis zijn. Veel honden moeten het doen met 1 uur wandelen en wat geknuffel op een dag. Maar wat moeten ze dan met de rest van hun tijd?

Daarom is het zeer zinvol om verrijking toe te passen bij onze honden. Verrijking heeft ook vele voordelen. Je gaat actief iets doen tegen verveling. Je hond leert probleemoplossend denken en zelfstandig bezig zijn. Hij wordt mentaal gestimuleerd. En je kan sommige verrijking samen doen, wat jullie band alleen maar ten goede komt! Er is ook een veel kleiner risico op het ontwikkelen van probleemgedrag.

Wat is verrijking nu precies? Wel, alles wat het leven van je hond verrijkt!

Ik raad meestal aan om minstens 50% van het dagelijkse rantsoen in de vorm van voedselverrijking te geven. Dit kan zo simpel zijn als brokjes verspreiden en verstoppen op de vloer en een zoekspelletje starten. Het zoekspelletje werkt extra goed in het gras!
Je kan ook een Kong, Pipolino, voederbal, fles of ander speeltje vullen met brokjes en ze het op die manier proberen te laten uithalen.

In deze warme maanden is het ook heel leuk om zijn brokjes en ander lekkers in een beker te doen met water. Steek er 1 kauwstaafje in. Steek dit in de diepvriezer en je hebt een ijslolly voor honden. Hij zal er een hele tijd plezier van hebben terwijl hij probeert het lekkers eruit te likken.

hondenfrisko
De iets duurdere maar zeker zo leuke versie zijn de gekende hersenspelletjes. Die van Nina Ottosson zijn bijvoorbeeld vaak zeer leuk. Ik ben persoonlijk fan van de Dog Tornado.

Je kan natuurlijk ook verrijking toepassen zonder voedsel. Hierbij verzin je activiteiten die met andere behoeften te maken hebben. Als je niet vies bent van wat opruimwerk kan je een kartonnen doos vullen met wc rolletjes of ander karton. Zet hem klaar en laat je hond erop los. Je zal zien dat hij zich kostelijk amuseert! Wat je ook kan doen is een fles of iets anders zeer interessant aan een boom hangen zodat de hond er staand net niet aan kan. Alle vormen van spel vallen ook onder dit soort verrijking. Er zijn nog honderden andere ideeën te vinden op het internet. Ga zeker ook eens kijken bij hersenwerkvoorhonden.nl en denkspellenvoorjehond.jouwweb.nl

Een andere soort verrijking is training. Gehoorzaamheidstraining, agility, canicross, flyball, doggydance,… Dit kan allemaal zeer verrijkend zijn zolang het plezant blijft voor beide partijen. Dit vergt echter al een stuk meer moeite van de eigenaar maar is zeker een leuke hobby.