Als twee honden beginnen te vechten, gebeurt alles heel snel. Vaak slaan mensen in paniek en je weet eigenlijk niet wat je best kan doen. We gaan dus samen overlopen wat belangrijk is om te weten en wat je best (niet) kan doen. Door deze denkoefening te doen, hoop ik dat je een houvast hebt als je het eens zou meemaken.

Veiligheid

Tussen twee vechtende honden komen, houdt altijd een risico in. Er is namelijk een kans dat je zelf wordt gebeten. Op dat moment zitten de honden  in een vlaag van woede en hebben ze oogkleppen op. Jij mag nog de beste band hebben met je hond, in zo een gevecht, als jij ertussen komt, dan zou hij je kunnen bijten. Dus wees je bewust van dit risico. Wat je hieronder leest is op eigen risico uit te voeren.

Om in te schatten of je ertussen komt of niet, ga je kijken naar de ernst van het gevecht. Honden hebben een heel groot repertoire aan lichaamstaal om te communiceren en zullen zelden echt vechten tot de dood. Vaak ziet zo een gevecht er dus een stuk erger uit als het is. Veel vertoon, luid gegrom, tanden laten zien, haren recht omhoog, duwen en snappen, maar weinig tot geen schade. Meestal is dat dan ook gedaan na een aantal seconden. In sommige gevallen kan het echter ook bittere ernst zijn.

Een aantal basisregels

Als honden beginnen vechten, laat je onmiddellijk de leiband vallen. Dat geeft hen meer mogelijkheden om het gevecht te de-escaleren. Je zal misschien al hebben gemerkt dat honden aan een leiband reactiever zijn dan wanneer ze los of aan een lange lijn lopen.

Probeer kalm te blijven en ga zeker niet schreeuwen of schoppen of slaan. Dit is hetzelfde als olie op het vuur gooien. Als je dit doet, escaleert het gevecht en zien we dat honden vaak harder gaan bijten en steviger gaan vechten. 

Trek nooit honden uit elkaar die vastgebeten hebben. Daarmee creëer je scheurwondes en veroorzaak je meer schade dan dat je voorkomt. Wat je wel moet doen lees je hieronder.

Een dreigende hond loopt op jouw hond af, wat nu?

Je herkent het misschien al. Je bent aan het wandelen met jouw hond. Ineens komt er een hond op die van jou af en hij lijkt niet vriendelijk. Meestal loopt die hond ook nog eens los en is er geen eigenaar in zicht. Wat moet je dan doen?

Het eerste wat je best doet, is tussen de twee honden in gaan staan. Probeer het oogcontact te onderbreken.
Je kan een handvol snoepjes naar de andere hond gooien in de hoop dat die daardoor is afgeleid. Dan krijg jij de kans om weg te gaan.
Als dat niet werkt kan je je ook groot proberen te maken. Handen omhoog, borst vooruit en gebruik je stem om hem op afstand te houden.

Stevig gevecht

Als de honden aan het vechten zijn moet je proberen voor een afleiding te zorgen die hen even verwart of desoriënteert. Je kan dit doen door:

  • een jas, deken of emmer water over de honden te gooien
  • iets te laten vallen dat veel geluid maakt
  • een carnavalstoeter te laten afgaan
  • een sprayshield naar de honden te spuiten (citronella spray).

Je gaat een fractie van een seconde verwarring veroorzaken en ervoor zorgen dat de honden loslaten. Op dat ogenblik til je ze omhoog aan de achterpoten en trek je ze naar achter. Dit kan je bijna niet alleen bereiken. Daarvoor kan je best één persoon per hond hebben.
Het is belangrijk ze zo snel mogelijk terug aan te lijnen of op zijn minst weg te houden van elkaar. Als ze nog relatief dichtbij staan, zijn de honden als magneten die naar elkaar worden getrokken. Zorg ervoor dat dit zeker niet gebeurt!

Tot de dood

Als er een leven op spel staat en het voorgaande werkt niet, zijn er drastische maatregelen nodig.  Wat ik ga voorstellen is enkel te gebruiken in uiterste nood en op eigen verantwoordelijkheid. Dit is het soort dingen dat je hoopt nooit tegen te komen. Let op je eigen veiligheid.

Zorg ervoor dat de hond niet met zijn hoofd kan schudden. Zo zorgen ze voor grote en soms fatale scheurwondes.

Probeer een stok tussen de kaken te steken en wrik om te bekomen dat de hond loslaat.

Als allerlaatste redmiddel kan je de hond ontnemen van zuurstof tot die begint flauw te vallen en dus loslaat. Je doet dit met behulp van een wurggreep. Het is extreem belangrijk dat je stopt met wurgen van zodra je het gewenste resultaat hebt om hersenschade te voorkomen. Ik zet dit er enkel bij voor de volledigheid. De andere opties dragen de voorkeur. Ik hoop dat jij of ik dit nooit hoeven te doen.

Voorkomen is beter dan genezen

Veel hondengevechten kunnen voorkomen worden door een goede kennis van hondenlichaamstaal. Als je je eigen hond en andere honden kan lezen, dan ga je beter kunnen inschatten of je wel voorbij die ene hond zou lopen, of je jouw hond wel loslaat op de hondenweide etc.

Je kan hier al wat meer leren over hondenlichaamstaal.
Hieronder is ook alvast een leuk filmpje met de basis om je op weg te helpen.