Valentijn komt eraan! Sommigen noemen dit de meest romantische dag van het jaar.

Als er een ultimatum wordt gesteld zoals ‘oftewel gaat de hond, oftewel ga ik!”, wie vliegt dan buiten? Uit verscheidene polls en enquêtes blijkt dat wij enorm veel van onze huisdieren houden. Meestal kan de persoon die dit ultimatum stelt, de biezen pakken.

Vele honden (en katten) krijgen om die reden, op de meest romantische dag van het jaar, ook wat extra aandacht. Helemaal niets mis mee natuurlijk, show them the love! Maar… wees voorzichtig.

Chocolade is giftig voor honden
Chocolade is liefde in eetbare vorm. Er zit echter een stofje in, theobromine, dat giftig is voor honden. Er zijn andere, veel gezondere snoepjes voor honden die ze zeker zo lekker zullen vinden. Je kan misschien zelfs een homemade hondenkoekje maken voor je trouwe vriend.
Niet elke hond houdt van knuffels
Knuffels en kusjes zijn onze manier om liefde uit te drukken. Hou er rekening mee dat dit niet door elke hond wordt geapprecieerd. Een knuffel beperkt hen in hun bewegingsvrijheid en beperkt dus ook hun ontsnappingsmogelijkheden. Hierdoor voelen ze zich sneller bedreigd en is er een grotere kans op stress of in extreme gevallen, agressie. Zeker voor slecht gesocialiseerde honden kan dit een probleem vormen.

Vele honden leren echter toch een positieve associatie te leggen met onze uitingen van liefde. Zij leren de handeling leuk te vinden omdat het onlosmakelijk is verbonden met aandacht en soms spel, dingen die ze erg leuk vinden!

Hoe kan je nu zien dat jouw hond wat moeite heeft met een knuffel?

Je kan letten op zijn lichaamstaal. Likt hij zijn lippen? Zit zijn staart tussen de benen? Laat hij veel wit van de ogen zien? Dan is strelen een beter alternatief.

Het is een kleine verandering die jullie band alleen maar ten goede kan komen!