Je hebt ze misschien al eens gezien, je hebt ze misschien al eens gebruikt, je hebt ze misschien al eens aangeraden… Pinbanden oftewel prikbanden of “prong collars”.
Voor sommige hondentrainers is het één van de grootste frustraties in ons vak, voor sommige trainers is het een soort van heilige graal.
Trekt hij aan de lijn?? –> pinband
Luistert hij niet?? –> pinband!
Wat volgt, is mijn mening over het onderwerp gestaafd met wetenschappelijk onderzoek. Lees de tekst hieronder en ga het gesprek in de reacties aan.
In het slechtste geval ben je maar vijf minuutjes kwijt van je dag. In het beste geval kan je samen met mij en vele anderen, het welzijn van jouw hond en/of honden in jouw omgeving verbeteren. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Jij houdt van honden, anders zou je deze tekst niet aan het lezen zijn. Je bent het aan die honden verschuldigd om even stil te staan bij dit onderwerp.
Wat doet de pinband?
Een pinband zou de correctie van de moeder moeten nabootsen. Het is een verbeterde, meer pijnlijke versie van de wurgketting. Dit is nodig omdat wurgkettingen niet voldoende werken. Met de pinband heb je een fantastisch hulpmiddel in handen om correcties uit te delen en het trekken aan de lijn af te leren, juist?
NEEN!!
Wurgkettingen werken zelden en vaak verkeerd
De reden waarom wurgkettingen niet voldoende werken, is omdat honden leren anticiperen. Ze leren de snok op te vangen door zich al op te spannen op voorhand.
Honden wennen ook aan de constante druk die ze voelen als ze trekken. Ze zijn vaak heel gemotiveerd om te trekken aan de lijn. Dit kan zijn voor bij een andere hond of persoon te geraken, om achter een dier aan te zitten of om gewoon vooruit te geraken. Helaas is die motivatie vaak veel groter dan de onaangename constante druk die ze hierdoor voelen.
Bovendien leert de hond niets, of verkeerde dingen, van de snokjes die de meeste mensen geven aan de lijn. Om straf te doen werken moet deze op exact het juiste moment worden toegediend, met voldoende intensiteit. De meeste mensen doen het niet aan de juiste intensiteit en gaan vaak volledig in de mist met timing. Je loopt dus het risico om de hond niet te straffen voor het trekken aan de lijn, maar voor het snuffelen aan gras, of het kijken naar een fietser, etc.
Ik zeg hier ABSOLUUT NIET dat je harder moet gaan straffen. Keer op keer wordt er duidelijk aangetoond in wetenschappelijke onderzoek, dat beloningsgerichte training de beste, meest betrouwbare en meest efficiënte manier is om te trainen. NIET aversieve training (zoals met straf, pinbanden, schokbanden, etc.) Bovendien zijn er minder mogelijke bijwerkingen als je beloningsgericht werkt. Dat krijg je er helemaal gratis bij. Bij aversieve training is er namelijk een hogere kans op agressie. (Herron et al., 2009; Blackwell et al., 2008)
Niet alleen mentale, maar ook fysieke schade
Een wurgketting kan ook serieuze fysieke schade toebrengen aan jouw hond! Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste, tastbare redenen om ze niet te gebruiken…
Er is onderzoek gedaan naar het effect op de nek- en ruggenwervels.
63% van de 400 willekeurig gekozen honden, hadden nek- en wervelverwondingen.
78% van de honden met agressie- of overactiviteitsproblemen hadden nek- en wervelverwondingen.
Van de honden met nekverwondingen hadden 91% harde snokken ervaren of hadden de honden zelf erg getrokken aan de lijn. (Hallgren, 1992)
Er is ook een studie gedaan naar de oogdruk van honden tijdens het toebrengen van correcties met de wurgketting. Hierbij werd een duidelijke verhoging gemerkt in oogdruk. Iets wat zeer nadelig is voor honden met een zwak of dun hoornvlies, glaucoom of andere aandoeningen waarbij een verhoging van de oogdruk nadelig kan zijn. (Pauli et al., 2006)
Bovendien is er een dierenarts die duidt op mogelijke schildklierproblemen. De schildklier ligt in het gebied waar de wurgketting werkzaam is. Door voortdurende beschadiging, ontstekingsreacties en uitval van werkzame cellen, zou de werking van de schildklier in gedrang komen. De schildklier heeft invloed op een heel spectrum van lichaamsfuncties. Hier is nog geen onderzoek naar gedaan bij mijn weten maar het klinkt voor mij erg logisch. (Dr. Dobias)
Zoals de oplettende lezer door heeft, gaat het tot nu toe nog maar enkel over wurgkettingen. Over pinbanden zijn weinig studies te vinden en dat wordt soms ook in de strijd gelegd door voorstanders. Gezien het feit dat dit een bewapende wurgketting is, hoef je geen raketgeleerde te zijn om tot de conclusie te komen dat dit ook geen gunstig effect zal hebben op je hond. De problemen met timing en het gebruik van straf blijven hetzelfde. Het doet alleen nog meer pijn.
Een pinband veroorzaakt wel degelijk pijn. Iedereen die dit weerlegt, daag ik uit om eens eentje aan te doen en iemand eraan te laten snokken…
Hij kan ook ernstige verwondingen veroorzaken. Zeker als je je hond eraan ophangt in de lucht tot als hij opgeeft. Sommige onder jullie kijken nu verschrikt naar jullie beeldscherm, maar dit zijn praktijken die nog alomtegenwoordig zijn op sommige hondenscholen. Praktijken waar ik regelmatig over hoor. Het wordt tijd dat we hondentraining uit de middeleeuwen halen.
Het welzijn van de hond komt in gedrang
In 1965 werden door de commissie van Brambell, de vijf vrijheden vastgelegd. Het was een maatstaf waaraan we dierenwelzijn konden houden.
Ze gaan als volgt:
- Freedom from Hunger and Thirst
- Freedom from Discomfort
- Freedom from Pain, Injury or Disease
- Freedom to Express Normal Behaviour
- Freedom from Fear and Distress
We zijn ondertussen 2016, maar liefst 51 jaar later. Laten we het gebruik van de prikband eens toetsen aan deze vijf vrijheden. Het is in strijd met vier van de vijf vrijheden! Vier! De pinband zorgt voor discomfort, pijn en in sommige gevallen verwondingen, angst en stress en vaak wordt het gebruikt om honden te verhinderen hun normale gedragspatronen te laten zien.
Het gaat hier niet om een discussie tussen trainingsmethodes. Het gaat hier om het welzijn van de hond. Een hond die wordt opgevoed met pijn en angst zal geneigd zijn tot agressie. Hij zal enkel doen wat je van hem vraagt omdat hij schrik heeft voor wat er anders gebeurt.
Een hond die wordt opgevoed met begrip en beloning, zal doen wat je van hem vraagt omdat hij het graag doet! Het is namelijk interessant voor hem. Af en toe hangt er zelfs een fijne beloning aan vast. Deze positieve associatie zorgt ervoor dat het uitvoeren van het gedrag op zich, al aangenaam wordt.
Je kan het vergelijken met op reis gaan. Er is niets geweldig leuk of interessant aan de vlucht zelf. Je moet door een hoop controlepunten, overal aanschuiven en wachten, je hebt soms vertraging, je moet lang stilzitten in een oncomfortabel kleine ruimte met alleen maar een scherm om je bezig te houden. Maar omwille van de belofte van wat komen zal, is het voor mij persoonlijk iets waar ik enorm van geniet. De vlucht terug naar huis vult mij meestal niet met zoveel gelukzaligheid.
Wat kunnen we doen?
Laten we ons verenigen en voor eens en altijd dit onding verbannen. Stuur een duidelijke boodschap naar minister Ben Weyts! De bal is aan het rollen. NU is ons moment. Teken de petitie hier!
Je kan ook helpen het woord te verspreiden door dit artikel en/of de afbeelding te delen op sociale media. Dit is onze kans om een verschil te maken! Wie de poster graag wil afprinten om ergens op te hangen mag mij contacteren. Dan stuur ik je ze door in werkelijke grootte.
Mensen grijpen naar de verkeerde middelen, kiezen voor de verkeerde aanpak, vaak uit frustratie, omdat ze geen oplossing meer zien, omdat ze verkeerd of tegenstrijdig advies krijgen. Onze overheid zou moeten kiezen voor een integraal beleid waarbij niet enkel ongewenste en gevaarlijke middelen verboden worden, maar ook de wildgroei aan trainers, therapeuten,…….. aan banden wordt gelegd. Mensen die problemen hebben met hun hond krijgen van alle kanten, van al dan niet zelf uitgeroepen experten soms foute, gevaarlijke, tegenstrijdige adviezen en weten het uiteindelijk helemaal niet meer. Er zijn uiteraard trainers, therapeuten,……. die het heel goed doen, maar wordt het geen tijd dat er erkende opleidingen komen, opleidingen uit het buitenland gehomologeerd kunnen worden en dat de groep die niet voldoet aan de kwaliteitsvereisten eruit gaat ? Zodat baasjes en honden geholpen kunnen worden door mensen die echt van wanten weten.
Dus weg met de prikband en welkom goed advies.
Behandel jou dier met respect, Geef hem een opvoeding zoals je zelf als kind bent groot geworden.
Jammer genoeg zijn er véél meer gevallen van honden die schade oplopen door de gewone ‘flat collar’, doordat ze toegelaten worden te trekken aan de lijn.
Een prikband zomaar verbieden vind ik wat kort door de bocht.
Dit is een hulpmiddel dat perfect kan werken en leiden tot erg goede resultaten, om daarna over te schakelen op een gewone halsband.
Nuttiger zou zijn om ze net meer onder de aandacht te brengen en hier ook meer training rond te voorzien, zodat ze correct gebruikt worden.
Een hond moet, net als een kind, leren dat bepaalde daden consequenties hebben, honden leren nu eenmaal door associatie.
Een gebalanceerde opvoeding met sancties en daartegenover veel positiviteit, leidt tot een stabielere hond.
Dag Wannes,
Ik ben het met je eens dat er veel honden zijn die voluit trekken aan de lijn en ook met de gewone halsband hierdoor schade lijden. Dat mag daarom echter geen verantwoording zijn voor het gebruik van een pinband. Keer op keer hebben beloningsgerichte methoden zich bewezen in het behalen van even goede en meestal betere resultaten. Ik kan je dit vertellen vanuit mijn eigen ervaring en kennis als hondengedragstherapeut (een volledige lijst van opleidingen en bijscholingen vind je hier) en omwille van de vele studies die dit aantonen. Met een beloningsgerichte methode zorg je er daarbij voor dat de hond het gedrag doet omdat die het wil doen, omdat die wilt samenwerken met je. Niet omdat hij schrik heeft voor wat de gevolgen zijn als hij dat niet doet.
Daarnaast heb ik persoonlijk al vele honden zien openbloeien door die oude methodes achterwege te laten en ons te baseren op de huidige, veel uitgebreidere kennis over honden en hun gedrag. Ik kan nog steeds soms mijn ogen niet geloven als ik de vooruitgang zie die ze maken.
De pinband is al in vele landen verboden. Dat is niet zonder reden. Per definitie is het gebruik hiervan een inbreuk op dierenwelzijn.
Je geeft aan dat een hond net als een kind moet leren dat daden consequenties hebben. Dus jij gaat een wurgketting met pinnen die naar binnen wijzen aan je kind hangen en als die zijn groentjes niet opeet eens goed trekken aan die ketting? Ik denk dat vele opvoedkundige dat een tikkeltje overdreven zouden vinden.
Dat honden (onder andere) leren door associatie klopt. Als je je hond leert dat die niet geraakt waar die wilt door te trekken, dan heeft dat gedrag een weinig invasieve consequentie en zal de hond zich daarop aanpassen. Daarvoor heb je geen pinbanden nodig.
Dus stel ik je de vraag. Wil jij dat jouw hond gelukkig is? Wil jij dat jouw hond doet wat je vraagt omdat hij dit met plezier doet? Laat die ‘gebalanceerde’ opvoeding dan achterwege. Anders heb je in het beste geval een hond die je rare kantjes tolereert en in het slechtste geval kweek je agressie. En vergis je niet, dan is dat volledig jouw schuld.