Al jaren neem ik actief deel aan de strijd tegen de schokband en prikband. 

Misschien herinnert iemand zich nog dit filmpje dat ik heb gemaakt over schokbanden?

Het decreet

1 jaar geleden, meer precies op 13 juli 2018, is er een kleine strijd gewonnen. Het nieuwe decreet vliegt onder de radar maar markeert een kleine overwinning in een lange strijd.

Aan de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren is op 13 juli 2018 namelijk een decreet toegevoegd. In artikel 4 paragraaf 2/2 staat het volgende te lezen:

“§ 2/2. Het gebruik bij honden van halsbanden die elektrische schokken kunnen toedienen, is verboden. De Vlaamse Regering kan nadere regels bepalen om afwijkingen van dit verbod toe te staan voor het gebruik bij opleiding of gedragstherapie voor honden.”

 

Wat betekent dit precies?

Er is in het decreet rechtsgrond voorzien om het gebruik van elektrische schokbanden te verbieden. De Vlaamse regering moet nog een datum bepalen voor het in werking treden van dit decreet en kan nog eventuele uitzonderingen vastleggen. Het is een teken dat de strijd wordt gestreden. Hoewel dit maar een zeer kleine overwinning is, geeft het aan dat er bewustzijn begint te broeien.

Maar er is nog een strijd, de prikband!

Maar er is ook nog een andere strijd… eentje die heel mooi zou aansluiten op artikel 4 paragraaf 2/2.
Ik strijd al tegen de prikband sinds 2016 en maar liefst 1285 mensen denken er hetzelfde over.

Het is mijn mening dat de prikband een rechtstreekse inbreuk is op het welzijn van de hond en dat het gebruik ervan moet verboden worden.
Als je precies wilt weten waarom ik vind dat prikbanden moeten verboden worden kan je dit hier lezen.
Ik ben trouwens niet alleen. Volgende landen en gebieden hebben al een verbod opgelegd op het gebruik van de prikband:

  • Nieuw-Zeeland
  • Australië
  • Oostenrijk
  • Zwitserland
  • De Canadese provincie Quebec
  • Noorwegen
  • Denemarken
  • Zweden

Ik blijf aankloppen bij het kabinet voor dierenwelzijn maar jouw handtekening geeft mijn stem zoveel meer gewicht. Help je?