shutterstock_266722982

We kennen ze allemaal. Misschien heb je er zelfs eentje. De hond die naast je staat in de keuken als je iets gaat halen, die krabt aan je been als je eten aan het klaarmaken bent of die staat te kwijlen naast je als je aan het eten bent.
Dit is een onschuldig, maar soms zeer vervelend gedrag. Zeker als blaffen betrokken is bij het hele gedoe.

Wat belangrijk is om te weten, is dat bedelen een aangeleerd gedrag is. Het wordt versterkt door een variabel beloningsschema. Je kan bedelen eigenlijk vergelijken met gokautomaten in een casino. In die gokautomaten steek je elke keer geld en één keer in de 10.000 of 100.000 keer win je de jackpot. Dit is een zeer krachtig beloningsschema. De vele gokverslavingen zijn hier bewijs van.

De hond wordt ook niet elke keer hij bedelt, beloond. Maar één keer in de zoveel tijd, laat iemand iets vallen of steekt iemand stiekem wat eten toe. Dit is voldoende om het gedrag in stand te houden. Je leert je hond in essentie dat, als hij lang genoeg en hard genoeg zijn best doet, hij iets krijgt. Voor honden die heel erg zijn gemotiveerd door eten, is de kans om ooit wat te kunnen ontfutselen al voldoende om het gedrag te kweken en in stand te houden.

De oplossing

Het is niet makkelijk om bedelen af te leren. Het is namelijk zeer moeilijk om een bedelende hond te weerstaan. Honden weten precies hoe ze moeten kijken om je hart te raken. En als jij het dan eindelijk volhoudt, dan geven de kinderen of jouw man/vrouw/bezoek iets te eten of valt er per ongeluk een kruimeltje op de grond. Maar het is wel mogelijk om dit af te leren!

Wat we moeten doen, is een ander gedrag aanleren dat jouw hond meer opbrengt dan bedelen. Een gedrag dat voor jullie ook een stuk aangenamer is. Klinkt onmogelijk? Maar neeeeeeen…
Je kiest een plaats uit waar je wilt dat de hond ligt als jullie aan tafel zitten. Dit is bij voorkeur een plaats die wat verder is verwijderd van de tafel. Dan stuur je hem daar naartoe en beloon je hem als hij op zijn plaats ligt. De beloning hoeft niet je eigen eten te zijn maar kan ook een brokje zijn of een trainingssnoepje, stukje brood, kaas,…. Als hij het maar lekker vindt. Je stopt hem regelmatig iets toe als hij maar op zijn plaats ligt en niet opstaat.

Cute puppy lying on carpet at home

Indien hij opstaat en komt bedelen negeer je hem en geef je zeker geen beloning!! Het doel hier is dat jouw hond merkt dat netjes blijven liggen meer oplevert dan komen bedelen.  In het begin zal je dus zeer regelmatig moeten belonen. Hierbij kan je best niet te enthousiast doen, want dit lokt hem mogelijk van zijn plaats. Gewoon het stukje eten geven/gooien is voldoende. Als hij toch is opgestaan en niet aan het bedelen is (want dan moet je hem negeren), wijs je hem terug op zijn plaats.

Uiteindelijk streven we naar het moment dat hij vanzelf op zijn plaats gaat liggen als je de tafel aan het dekken bent. Als de training goed verloopt kan je de tijd tussen beloningen gaan opvoeren. Dit gebeurt zeer gradueel in het begin en als dat goed verloopt kan je wat grotere sprongen maken. Jouw hond gaat nog steeds af en toe op onvoorspelbare momenten een beloning moeten krijgen als hij op zijn plaats ligt. Anders gaat het gewenste gedrag uitdoven. We gaan onze beloningen dus eigenlijk ook op een variabel schema zetten maar enkel als hij de oefening goed beheerst!

Bedenking

We moeten ons hierbij realiseren dat jouw hond hier nog steeds aan het bedelen is, maar op een meer aanvaardbare manier. Hij stelt het gedrag dat door ons gewenst is zodat hij een beloning kan krijgen.

Hulp nodig bij het trainen van je hond? Neem contact op!