In een onderzoek van Opinion Matters (2010) in opdracht van CEVA werden maar liefst 1182 honden en katten onderzocht. Van alle honden die werden bekeken hadden 49% angst voor vuurwerk. Op het einde van het jaar is het dus ook vaak stormloop bij de dierenarts voor een last minute oplossing. Een logische keuze is dan een kalmeertablet. Ze zijn geen oplossing op lange termijn maar kunnen wel rust bieden op korte termijn.

Nog veel te vaak wordt er dan een product meegegeven door de dierenarts waar de werkzame stof ‘acepromazine’ in zit.

no ACP

Dit product maakt de angst echter alleen maar erger. Het zorgt ervoor dat jouw hond niet meer gecoördineerd kan rondbewegen, dat zijn spieren ontspannen en dat hij dus een rustige indruk geeft. Hij is dus niet meer goed in staat om tekenen van stress te laten zien. Het product werkt echter niet in op het bewustzijn of het angstcentrum. Je krijgt dus een hond die zijn lichaam niet meer naar behoren kan besturen, maar wel alles nog zeer bewust meemaakt. Vergelijk het met een mens die wakker wordt in het midden van een operatie. Hij kan zich niet bewegen en duidelijk maken aan de dokters dat hij wakker is, maar hij hoort en voelt alles. Niet zo prettig…

Er zijn zelfs studies die naar voren brengen dat acepromazine ook de geluidsgevoeligheid van het dier verhoogt. Dit medicijn is dus zeker niet aangewezen voor gebruik bij vuurwerk of onweer.

Daarom raad ik, samen met vele anderen, het gebruik van de werkzame stof alprazolam aan. Deze medicatie werkt meer angstremmend en minder op de motoriek. U gaat uw hond dus wel nog zien rondbewegen, maar de angst zou een stuk minder moeten zijn. Daarbij heeft deze medicatie ook effect op het korte termijn geheugen. De hond gaat dus ook geen bijkomend trauma oplopen. De dosering is hier zeer belangrijk.

UPDATE: Er is nu ook een geneesmiddel dat geregistreerd is voor gebruik bij geluidsfobie genaamd ‘sileo’. Vraag raad bij uw dierenarts.

shutterstock_188849834

Wilt u kalmeertabletten geven aan uw hond bij nieuwjaar? Overleg dan eerst goed met uw dierenarts en geef GEEN ACP (acepromazine)! Uw hond zal u dankbaar zijn.