Deze alpha-rol gaat ervan uit dat je ten alle tijde de ‘baas’ moet zijn over je hond. In de dominantie-theorie gaat men ervan uit dat een hond kost wat kost altijd gaat proberen “bovenaan” te geraken. Deze theorie is ontstaan uit de observaties van zoöloog Schenkel. Deze man heeft in 1947 het gedrag van tien wolven op een oppervlakte van 10 bij 20 meter in de dierentuin van Basel bestudeerd. Hierin beschreef Schenkel een duidelijke lineaire Hiërarchie analoog naar die van kippen. Zijn theorie werd overgenomen en alom verkondigt. Zelfs tot op deze dag verkondigen sommige “hondenfluisteraars” dit model. Het was David Mech die duidelijk maakte dat het gedrag dat werd gezien bij die wolven helemaal niet overeenkwam met het gedrag dat werd gezien in het wild. Dit is vele malen gestaagd. De hiërarchie was helemaal niet lineair maar meer zoals die bij mensen. Iedereen heeft onderlinge relaties waarin er verschillen zijn door leeftijd, ervaring, behoeften,… Maar er is niet 1 absolute leider en in verschillende situaties of op verschillende dagen kan de onderlinge rol veranderen. Wolven in het wild vechten zelden. Alles wordt gecommuniceerd met subtiele lichaamstaal en zelden komt er een gevecht van. Ze hebben namelijk hun kracht en gezondheid nodig om te overleven.
De alpha-rol laat dus absoluut niet zien aan de hond dat jij de baas bent en hij niet. Integendeel, het tekent jou af als een erg labiel en onbetrouwbaar persoon aangezien je om het minste een erg alarmerende handeling doet. Je gaat een gevecht aan om niks. Bij angstige honden kan dit soort onvoorspelbaar gedrag, hen juist drijven tot agressie omdat hun 100-den waarschuwingssignalen telkens werden genegeerd. Als zo een hond dan agressief wordt dan gaat men hem nog meer straffen omdat die ‘de baas’ wil zijn.
Dit zijn barbaarse praktijken en horen absoluut niet thuis in de opvoeding van je hond. Er bestaan positieve trainingstechnieken waarmee u het welzijn van uw dier respecteert en een beter resultaat kan behalen.
Voel u vrij mij te contacteren als u hier meer over wil weten. Ik geef ook lezingen over positieve leermethodes. Ga naar contact voor meer info.