Ik heb lang nagedacht of ik dit artikel wel online zou zetten. Trekken aan de lijn is een veel voorkomend probleem en heeft een tijdje brood op de plank gebracht voor mij. Maar iedereen verdient een leuke relatie met hun hond en aangenaam wandelen hoort daarbij. Hier gaan we…

Trekken aan de lijn is een zeer beladen onderwerp. Iedereen heeft zijn eigen mening over hoe het moet opgelost worden. Vaak worden de methodes in één zin uitgelegd en als het niet onmiddellijk werkt vanaf de eerste wandeling geeft men al even snel op. De oplossingen die ik bied zijn voor honden bedoeld die verder geen bijkomstige problemen hebben. Indien u niet verder geraakt met deze tips over trekken aan de lijn, kan u mij best contacteren voor een consult.

Mensen zoeken ook vaak hun toevlucht in allerlei soorten hulpmiddelen. Meer hierover op het eind van deze post.

Misvattingen

Er circuleert een idee dat honden die trekken aan de lijn dominant zijn, omdat zij ten alle tijde als eerste willen lopen. Dit is een absurd idee en ik heb al uitgebreid geschreven over dominantie. Hun motivatie is veel eenvoudiger.

1) Kijk naar uw hond!

herfstwandeling golden retrievers

We vallen onmiddellijk in huis met één van de grootste problemen bij trekken aan de lijn. Als je gedrag wilt aanleren of afleren dan ga je de leerprincipes moeten toepassen. Timing en consequent zijn is hier heel belangrijk. Dat kan enkel goed gebeuren als u kijkt naar uw hond! Om nieuw gedrag aan te leren, het “niet trekken aan de lijn”, moet je dit in het begin elke keer belonen.  Dus ik zeg het nog een keer, KIJK NAAR UW HOND.

2) Auto check-in

Dit is een leuke oefening die ik heb geleerd van Suzanne Clothier. Vaak zijn honden alleen maar bezig met hun omgeving op een wandeling en beseffen ze maar half dat hun baasje nog aan de andere kant van de lijn hangt. De auto check-in leert een hond om regelmatig een keertje te kijken naar zijn baasje en vergroot de waarde van het baasje. De hond leert dat jij ook heel interessant bent, misschien zelfs wel interessanter dan de omgeving. Hiermee creëer je een hond die automatisch in de buurt blijft en regelmatig “in-checked”. Je kan zien hoe dit het trekken aan de lijn positief kan beïnvloeden.

Het komt er gewoon op neer je hond elke keer te belonen als hij naar je kijkt tijdens de wandeling. Hier treed puntje 1 alweer op de voorgrond.  Denk eraan dat de meeste honden een veel groter gezichtsveld hebben als ons en voor hen is lichtjes opzij kijken vaak al voldoende om ons te kunnen zien. Je kan in het begin dit gedrag shapen met als doelgedrag dat hij echt naar je kijkt. Als hij helemaal geen aandacht heeft voor jou, probeer dan een plots geluid te maken, of te fluiten, zodat hij kijkt en beloon hem dan uitvoerig. Eens als je hond regelmatig kijkt om te zien of er niets te rapen valt kan je overschakelen naar een variabel beloningsschema (meer over beloningsschema’s in een latere post). Dit wil concreet zeggen dat je niet elke keer gaat belonen maar af en toe. Zo ga je het gedrag onderhouden. Blijf altijd af en toe belonen! Als je hond nooit meer wordt beloond voor een gedrag, gaat dit uitdoven.

3) Trekken aan de lijn

Nu dat je hond meer op jou let en jij meer op je hond, zal het trekken waarschijnlijk al wat gebeterd zijn. Het volledig afleren hiervan is ook weer gebaseerd op de leerprincipes. Er bestaan evenveel manieren om het trekken aan de lijn af te leren, als dat er trainers bestaan. De volgende manieren werken voor mij het best.

De oefening is helemaal opgebouwd rond negatieve straf (wegnemen van de beloning) en positieve beloning (belonen voor gewenst gedrag). Indien u meer wilt weten over deze concepten kan u naar deze blogpost gaan.

Wat je hond motiveert bij het trekken aan de lijn, is op de plaats geraken waar hij naar trekt. Soms gaat het zelfs niet om een specifieke plaats maar gewoon om “vooruit geraken”.  Ik raad altijd aan dit eerst te oefenen in een gecontroleerde omgeving (een afgesloten tuin of iets dergelijks) vooraleer dit toe te passen op de eigenlijke wandeling. Puntje 1 en 2 kunnen wel gewoon toegepast worden tijdens de wandeling vanaf het begin.

Benodigdheden

  • 2 personen
  • iets lekkers/interessant
  • een paar minuten tijd

Eén persoon gaat in een uithoek van de tuin zitten met iets lekkers/interessant. De andere persoon gaat hier 20-30 meter vanaf staan en zijn taak is om 1 meter van de eerste persoon te geraken zonder spanning op de lijn. Als dit lukt mag je hem voor de laatste meter loslaten. Als er spanning op de lijn komt dan blijf je stil staan. Op het ogenblik de spanning wordt gelost door de hond, ga je terug verder. In het begin kan het zijn dat je erg lang gaat doen over deze paar meters, maar de hond zal het uiteindelijk snappen. Heb geduld, zeker in het begin. Doe liever een aantal korte sessies per dag dan één lange sessie. Als de hond echt heel hevig is of geen spanning lost kan je ook de andere kant uitwandelen als er spanning op de lijn komt. Het moment dat de hond in het voorbijgaan langs je wandelt, draai je om en ga je terug in de richting van jouw doel.

Wees consequent en hou vol. Als deze oefening goed lukt dan kan je de eerste persoon laten rechtstaan en wat enthousiaster bewegen. Doe weer de hele oefening. Dit is een stapje moeilijker, verwacht dus weer veel trekken aan de lijn. Je kan ook spelen met de afstand. Als dit goed gaat, herhaal de oefening opnieuw maar laat de eerste persoon heel enthousiast bewegen en eventueel spelen met het “interessante” voorwerp.

Pas als dit allemaal goed gaat in de gecontroleerde omgeving passen we dit toe tijdens de wandelingen. Verwacht weer een kleine stap achteruit in de nieuwe omgeving.

Heel deze methode hangt af van correcte timing en trage opbouw. Indien dit niet lukt kan je best mij of een andere professional contacteren.

Hulpmiddelen


Harnassen en tuigjes zie ik ook vaak. Dit haalt de belasting van de nek en is met name zeer goed voor kortsnuitige rassen. Het probleem is dat de eigenschap die dit zo goed maakt, nl. de gewichtsverdeling, de hond ook in staat stelt om nog veel feller te trekken. 
Ik wil erop wijzen dat wurgkettingen-met-uitsteeksels-naar-binnen barbaarse marteltuigen zijn die enkel werken omdat de hond schrik heeft voor de pijn die hij anders ontvangt. Vaak zoeken mensen hun toevlucht in dit soort middelen omdat “niks anders werkt” maar ik verzeker u dat bij de correcte toepassing van deze methodes u er ook geraakt.

Ik heb al goede resultaten behaald met de gentle leader. Dit is een leiband met een lusje over de neus. Als er spanning op de lijn komt, wordt de kop opzij of omlaag getrokken. Dit gebeurt puur mechanisch en dus ook zeer consequent en met de correcte timing. Omwille van de manier dat dit werkt is het enorm belangrijk dat er NIET wordt gesnokt aan de leiband. Dit kan zorgen voor een letsel. Even belangrijk is om je hond te leren deze gentle leader te aanvaarden. Niet alle honden hebben er problemen mee, maar sommige vinden het lusje over de neus wat raar. Als je dit in stapjes aanleert is dat geen probleem. Als je hond een hond is die ineens uitvalt tijdens de wandeling moet je 2 leibanden gebruiken. Eén voor aan de gentle leader en één voor aan een tuigje of halsband. Je gebruikt dan het tuigje of halsband om de schok op te vangen en pas daarna en enkel daarna de gentle leader om de hond weg te leiden. Het is een hulpmiddel om je hond makkelijker te kunnen trainen. Het is geen oplossing. Veel honden leren om ook te trekken met een gentle leader aan als je verder niet gericht traint.

Met jouw steun kan ik meer content maken zoals dit artikel en op die manier nog meer mensen en hun honden bereiken. Het ultieme doel? Gelukkige honden en mensen.

Wil jij mij helpen om dit doel te bereiken? Heb je al wat gehad aan mijn content tot nu toe? Overweeg dan mij te steunen op Ko-fi.

Mij steunen kan ook zonder een eurocent uit te geven door dit artikel te delen.