Ras: Mechelse herder
Geslacht: Vrouwelijk gesteriliseerd
Leeftijd: 5 jaar

Ik kreeg onlangs volgende mailtje binnen:

Dag Sedrick,

wij zijn op zoek naar een nieuw baasje voor onze 5-jarige gesteriliseerde Mechelse herder teefje omdat wij bang zijn voor mogelijke incidenten met ons eerste kindje. Ik wil haar niet naar een asiel brengen omdat dit voor overbodige stress zou zorgen en wij graag de tijd nemen om zelf een geschikt baasje voor haar te vinden. Jammer genoeg zal dit niet gemakkelijk zijn gezien ze qua karakter niet de meest stabiele hond is. Ik hoopte dat je ons misschien kon helpen bij het vinden van een nieuw baasje via je contacten, of misschien weet je via welke weg we er zelf naar op zoek kunnen gaan?

Het voornaamst probleem van Lizzy is dat ze soms angstig is;

Ze is bang bij onweer, kanonslagen om vogel in het veld te verjagen, vuurwerk. Dit komt bij ons thuis vaak voor. Ondanks heel wat training zijn we er niet in geslaagd om haar zonder stress buiten in haar kennel of los in de tuin te laten terwijl wijzelf er niet bij zijn. Ze zit dus de hele dag binnen. Het nieuwe baasje zou dit denk ik ook het best zo aanpakken. Ideaal zou misschien zijn om iemand te vinden die parttime werk, maar ze kan zonder probleem 11h binnen zitten zonder te plassen of kattenkwaad uit te steken.

Daarnaast stresst ze ook als ze neerligt en er benadert of passeert een ander dier bij haar. In het verleden heeft ze al de andere hond en katten aangevallen. Er komt dan wel geen bloed bij te pas. Lizzy toont met haar lichaamstaal dat ze zich ongemakkelijk voelt en als het andere dier hier niet op reageert, dan valt zij soms uit. Ze kan wel rondlopen bij andere dieren, maar samenwonen zal niet lukken. Het nieuwe baasje zou dus het best geen andere dieren of kleine kinderen in huis hebben en al zeker geen andere hond. Ze vertoont soms ook signalen van lichte stress bij mensen die haar ‘dominant’ behandelen, maar ze heeft nog nooit uitgevallen en ik dank ook niet dat ze dat zou doen. Ik probeer haar gemoedstoestand te respecteren en laat haar meestal zelf naar mij toe komen, maar ons kindje kan voor haar misschien heel bedreigend over komen en kan ook haar lichaamstaal niet lezen, waardoor ik het gevaarlijk begin te vinden.

Daarnaast hopen wij een baasje te vinden die haar niet te hardhandig (vgl, roedeltheorie en het pakwerkmilieu) aanpakt. Ze reageert het best op beloningsgerichte opvoeding.

Ik hoop dat je mij kunt helpen want bij ons is de situatie niet meer ideaal voor haar, waardoor zowel de veiligheid van ons kindje in gevaar komt en het hierdoor ook het welzijn en geluk van Lizzy in de weg staat gezien wij haar steeds moeten scheiden.

Mvg,
Els Van Geyseghem

Ik heb de email integraal gekopieerd omdat ik het zelf niet beter had kunnen zeggen. Deze hond kan in de juiste handen een fantastische gezel zijn. We zoeken dus iemand die geen kinderen of andere honden heeft en voldoende tijd heeft voor een hond. We zoeken ook iemand die de hond niet hardhandig aanpakt maar met begrip en respect omgaat met de bagage die er is.

Ben je geïnteresseerd? Laat mij dan iets weten!