Wat volgt is een samenstelling van verschillende problemen die ik als hondengedragsdeskundige ben tegengekomen. De hond en dit verhaal zijn fictief. Enige overeenkomst met een hond is toeval.

 Ontmoet Max

Max is een zeer charmante hond. Hij heeft de gave om je onmiddellijk in te palmen met zijn enthousiasme en warmte.Hij heeft echter een aantal onaangename gedragstrekjes die het zeer vermoeiend maken om voor hem te zorgen.In de volgende tekst wil ik jou een handleiding geven om dit soort onaangenaamheden aan te pakken. Uiteraard zijn er kleine gevoeligheden in de training die ik hier niet kan verwoorden, maar op het einde van de tekst heb je een goed idee van hoe je dat kan aanpakken. Het toepassen ervan is wat proberen en experimenteren, en vooral zoeken naar wat je eigen hond motiveert.Indien de problemen ernstiger zijn of je ziet geen verbetering kan je best contact opnemen met mij

 

 Max en zijn trekjes

  1. dog stealing socks  Aandachtzoeken: Hij zoekt continu naar aandacht en als hij dit niet krijgt zoekt hij naar iets wat hij kapot kan bijten. Maar al te graag zoekt hij naar iets dat je niet kan negeren, zoals een afstandsbediening of een sok of het in stukjes bijten van een tennisbal.
  2.  Voorwerpen ‘los’sen: Als hij iets heeft gevonden om op te knabbelen is het ook bijna onmogelijk om het af te pakken. “Los” en “blijf” zijn woorden waarop hij niet reageert en het proberen afpakken van potentieel schadelijke voorwerpen is alleen maar een onwaarschijnlijk leuk spel voor Max. Alles wat hij te pakken krijgt moet kapot.
  3.  Naar het gezicht springen: Daarbuiten springt hij niet enkel op, maar hij springt recht naar het gezicht. Het is belangrijk om op te merken dat dit vanuit zijn beleving enkel is om een vriendelijke en enthousiaste begroeting te geven. Hem hiervoor straffen is dus niet aan te raden. Maar zo een hond in je gezicht is ver van aangenaam.
  4.  Voedsel stelen: Hij geneert zich niet om zomaar iets van tafel of het aanrecht te pakken en zit letterlijk met zijn mond in je bord, elke kans hij krijgt.
  5.  Mouthing: Alsof dit nog geen winnende combinatie is in irritantië begint hij ook snel te bijten tijdens het spel. Het is niet echt bijten maar meer het vasthouden van je hand, in vakjargon noemen we dit “mouthing”. Hij gromt en snapt ook soms als je iets wil afpakken.

Zoals u al merkt is het geen pretje om zo een hond in huis te hebben. Aandacht is heel belangrijk voor Max dus dit kunnen we zeer goed gebruiken als beloning en negatieve straf.

 

 Gedragsdeskundige-modus

Aandachtzoeken: Als hij aandacht aan het zoeken is zeg je 1x „nee” en negeer je hem vervolgens volledig. Als hij dan rustig gaat liggen of een (kauw)speeltje gaat halen beloon je hem hiervoor door rustig „goed zo” te zeggen en hem een snoepje toe te gooien. Indien je hond heel erg volhardend is hierin kan je hem beter ipv te negeren een alternatief aanbieden zoals een speeltje. Alle mogelijks schadelijke voorwerpen worden buiten bereik gelegd, alsook alle speeltjes die hij kapot beet. Op momenten dat hij niet naar aandacht zoekt krijgt hij uiteraard ook voldoende aandacht. Op geregelde tijdstippen haal je er een speeltje bij en speel je met hem. Als hij ergens rustig ligt dan word hij ook willekeurig hiervoor beloond door een snoepje naar hem te gooien.

dog-shaming-fiona-477Voorwerpen ‘los’sen: Max moet leren dat het loslaten van het voorwerp niet noodzakelijk het einde van het spel betekend. Gebruik een heel erg lekker snoepje en een tennisbal (of ander leuk speeltje). Gooi de tennisbal weg en lok hem vervolgens met het snoepje. Hier is het belangrijk dat hetgeen je gebruikt om te „ruilen”, in waarde veel hoger is dan het speeltje dat geruild moet worden. Als hij de tennisbal loslaat krijgt hij onmiddellijk het snoepje en een welverdiende „goed zo” waarop het tennisballetje ook onmiddellijk terug word weggegooid. Al snel zal Max doorhebben dat als we hem roepen en vragen voor het voorwerp, dit niet het einde betekend, maar een nog veel leuker interactief vervolg. We zullen dus ook bijna geen problemen meer hebben om dingen af te pakken als het dan echt moet. Als hij toch in zijn oud patroon vervalt, en het voorwerp dat hij vast heeft is geen bedreiging voor zijn gezondheid, dan negeren we hem weer volledig. Dit om aan te tonen dat samen met ons spelen veel leuker is als lekker saai alleen.

Naar het gezicht springen: Het opspringen als wij recht staan word volledig genegeerd en als hij gaat zitten of wat rustiger word gaan wij door onze knieën en begroeten hem op zijn niveau (dit om de drang om nog eens te springen te verkleinen). Max mag in de zetel. Als hij daar naar het gezicht gaat dan gebruiken we onze hand als statische fysieke barrière en negeren hem verder. Als hij rustiger word of aan de hand of been likt dan belonen we hiervoor.

Voedsel stelen: Dit is een kwestie van consequent zijn en continue op je hoede zijn want het is zo snel gebeurd. Tijdens het eten gooien we hem snoepjes toe als hij op een afstand ligt.

Mouthing: Het grommen en snappen bij het afpakken van een speeltje word opgelost door puntje 2. Het mouthing tijdens spel word afgeleerd door onmiddellijk het spel te staken als hij zijn tanden begint te gebruiken, ook al is het maar zeer zachtjes.

Verder maken we er ook een punt van om Max te belonen voor ALLE gedrag dat wij gepast vinden.

 

De nieuwe Max

Ik weet dat als je bij deze hond, deze regeltjes consequent kan toepassen het gedrag op enkele dagen enorm zal beteren, net zoals dat is gegaan bij de honden waarop Max is gebaseerd. Max zal ook rustiger worden omdat hij weet dat hij niet constant aandacht kan krijgen. ‚Hondenfluisteren’ is geen onbereikbare kunst maar gewoon een combinatie van begrip van hondengedrag, leerprincipes en consequent zijn.